Világgazdaság

"A munkanélküliségi ráta sem fog emelkedni" - Bizonytalan a cseh miniszter

A cseh gazdaság növekedésének üteme a jövő évben várhatóan nem csökken két százalék alá, s a munkanélküliségi ráta sem fog emelkedni egynél több százalékkal - vélte Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

"Nem kizárt azonban, hogy néhány hónap múlva módosítom véleményem. A megjósolása még sosem volt olyan bizonytalan, mint most" - fejtette ki a miniszter. A miniszter szerint az mértéke nem csökken három százalék alá, s számolni kell azzal, hogy jelentősen mérséklődik a bérnövekedés. Mindezek ellenére Kalousek úgy látja, hogy a cseh lakosság pénztárcáját a gazdasági válság nem fogja túlságosan kedvezőtlenül érinteni.

A cseh pénzügyminisztérium korábban 4,8 százalékos jövő évi gazdasági növekedéssel számolt, s ezen az adaton alapul a jövő évi cseh állami költségvetés is. Piaci elemzők szerint a cseh gazdaság jövő évi fejlődése nagymértékben a válság által sújtott nyugat-európai gazdasági fejlődés függvénye lesz, s várhatóan lelassul. Több elemző azzal számol, hogy a gazdasági növekedés két százalékra esik vissza. Más elemzők még a recessziót sem zárják ki.

Vladimír Dlouhy, volt ipari és gazdasági miniszter, a Goldman Sachs amerikai bank tanácsadója a Lidové Noviny szombati kiadásában közölt interjújában nulla és két százalék közé teszi a jövő évi cseh gazdasági növekedést. A nemzetközi válság hatása már októberben megmutatkozott: kedvezőtlenül alakult a külkereskedelmi mérleg, csökkent az ipari termelés és az építőipar teljesítménye is. A Gazdasági Kamara elemzése szerint a Csehországban működő vállalatok mintegy 90 százaléka már jelezte, hogy a jövő évre kevesebb megrendelése van. A cégek mintegy kétötöde ennek alapján meghosszabbította az év végi-év eleji termelésleállást.

A munkaadók hat, míg a szakszervezetek hét százalékos munkanélküliséget jósolnak a jövő évben. Jelenleg ez 4,9-5 százalék. A válság egyetlen pozitívumát a cseh elemzők az infláció csökkenésében látják. A jegybank és több elemző is két-három százalékos inflációval számol.

Gazdasági Kamara Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter