Világgazdaság

Adakozó cégek - Kik, mennyit és miért adnak?

A Magyar Adományozói Fórum decemberben immár harmadik alkalommal adta át a Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozóknak járó díjakat. 2008 díjazottjai a négy kategóriában a Magyar Telekom, a Siemens, a MOÉP 2002 Kft., valamint az Ericsson Magyarország.

A Magyar Adományozói Fórum (MAF) azzal a szándékkal alapította meg Magyarországon a Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozó díjat, hogy a vállalatok adományozói tevékenységének bemutatásával, elismerésével és széles körű publikálásával hozzájáruljon az üzleti szektor társadalmi szerepvállalásának ösztönzéséhez – számolt be a VGO-nak Molnár Klára, a MAF elnöke.

A hazai törvények meglehetősen szigorúan kezelik a vállalatok adományozási megjelenését a nyilvánosság előtt, a MAF díja ugyanakkor objektív számadatokon alapul. Hozzátette, a közel 300 vállalat körében végzett felmérésük szerint a leginkább kedvelt adományozási terület az oktatás és az egészségügy.

A Magyar Telekom Nyrt. a tavaly adományozott 1236 millió forinttal nyerte a legtöbb adományt nyújtó nagyvállalat díját. Simon András, a Magyar Telekom Csoport Kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, a vállalat kifejezetten olyan ügyek mellé áll, amelyek az adományozási filozófiájához illeszkednek, hiszen a céges adományok csak így mutatnak hiteles képet.

Az MTelekom idén valamivel koncentráltabb támogatási politikát alkalmazott: kevesebb ügy mellé állnak, ám ezek jelentősebb összeget jelentenek. Simon András szívesen idézi fel a Látássérültek Szabadidős Egyesültének (LÁSS) szervezett Bécs-Pozsony-Budapest biciklimaratont, amelyen vakok és gyengénlátók egészséges társaikkal tették meg a többszáz kilométeres túrát.

A legnagyobb adományozók 2007-ben (millió forint)

1 Magyar Telekom 1 236,3

2 K&H Csoport 331,6

3 OTP Bank Nyrt. 290,3

4 Pfizer Kft. 225,3

5 Ericsson Magyarország 220,0 „A cégen belül meghirdettük, hogy, aki részt akar venni az eseményen, az nyugodtan jelentkezhet. Végül sorsolni kellett, akkora volt az érdeklődés” – emlékszik vissza a kommunikációs igazgató. A Magyar Telekom mellett díjazták a MOÉP 2002 Kft. tevékenységét. A társaság kapta a 2007-ben összértékben a legtöbb adományt nyújtó kis- és középvállalkozás díját: tavaly 485 ezer forintot adományozott.

A Siemens Zrt. érdemelte ki az adózás előtti eredmény százalékos arányában mérve a legtöbb adományt nyújtó vállalat díját. A cég adózás előtti eredményének 13,53 százalékát költötte adományozásra. Az Ericsson Magyarország növelte legnagyobb arányban az adományozásra fordított összeget tavaly 2006-hoz képest az adományozásra fordított összeget legnagyobb arányban növelő vállalat. A társaság  adományozása 57 százalékkal 220 millió forintra emelkedett tavaly.

Az adományozói lista összeállításának mintáját a Guardian által 2001 óta közzétett TOP 100 Giving List, valamint a Forbes magazin által összeállított TOP 10 of Giving Companies nyújtotta. A Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozói díj odaítélésének mintája a világszerte alkalmazott „Top Corporate Philanthropist Award” modell. A megkeresett profit orinetált szervezetek a legnagyobb nettó árbevétel - pénzügyi szektor esetében a nyereség - alapján összeállított, nyilvános listák első 200 helyén szereplő magyar nagyvállalatok és a korábbi évek válaszadói voltak.

2 K&H Csoport 331,6

3 OTP Bank Nyrt. 290,3

4 Pfizer Kft. 225,3

5 Ericsson Magyarország 220,0 -->

Mtelekom Magyar Adományozói Fórum MOÉP adomány