Ezt tartalmazza az a közlemény, amelyet a volt koalíciós partner adott ki ma délelőtt, akkor, amikor a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn éppen Budapesten tárgyal. A sajtóban egymásnak ellentmondó hírek terjednek a látogatás valódi céljáról - van olyan médium, amely azt igyekszik kommunikálni, hogy a Valutaalap vezére komolyan dorgálni jött Budapestre, mások szerint ez nem lenne indokolt. A Világgazdaság elemzése is ez utóbbi véleményt támasztja alá.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy Magyarország ne kapna bíráló szavakat, de nem látni olyan jeleket, melyek arra utalnának, hogy a kormány nem tartja be a gigantikus IMF-hitelről kötött megállapodásban foglaltakat.

Az SZDSZ most kiadott közleménye ugyanakkor szinte drámai hangon jelenti be: újra válaszút előtt áll Magyarország, ha közelebb akar kerülni Európához, akkor alkalmazkodik, ha nem, akkor elesik az IMF hiteltől is, és európai sereghajtóvá válik. Az IMF vezérigazgatója nem azért érkezett Magyarországra, hogy dicsérjen, hanem azért, hogy válaszokat kapjon azokra a kérdésekre, melyek a kormány eddigi intézkedéseivel kapcsolatosak - véli a közlemény.

A ma már ellenzéki párt szerint egyébként nagyobb bátorságra lett volna szükség a tényekkel való szembenézéshez. Ha pedig a kormány nem változtat, pótköltségvetésre lesz szükség. A magyar adófizetők és vállalkozások már eddig is erőn felül adóztak, ezért az SZDSZ már most jelezni kívánja: ha a kormány adóemelésből kívánja finanszírozni az állami túlköltekezésből adódó lyukak befoltozását, ahhoz nem lesz partner. A gazdaság erősítéséhez sokkal inkább reformokra, szerkezeti átalakításokra, az adók és az állami kiadások csökkentésére van szükség.

Mint egyébként Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott hétfői interjújában rámutatott: azonnal reformokra van szükség, elsősorban is jelentős adó- és járulékátcsoportosítás kell. Korábban a kormányfő is utalt már erre.