Világgazdaság

Vodafone: A mobiltender eredménye a frekvenciaspekuláció

Nem a remélt versenyélénkítés, hanem sokkal inkább piaczavarás, illetve frekvenciaspekuláció várható a negyedik szolgáltató kapcsán napvilágra került ajánlatok alapján a magyarországi mobilpiacon – így reagált a napokban egyebek mellett a lapunkban is megjelent írásokra a piac két jelenlegi szereplője.

Mint ismert, a versenyélénkítésnek szánt negyedik széles sávú mobillicencért négyen vannak versenyben. A Telekom 4 és az Externet közös cége, a DreamCom 47,58 milliárd forintos beruházást és 70 százalékos lefedettséget ígért (az elvárt egyharmadossal szemben), az egykori t-mobile-os Bodnár Zsigmond által fémjelzett Mobinet 48 milliárdot meghaladó befektetést, valamint 76 százalékos lefedettséget.

Az Invitel ajánlata 23,73 milliárd forintot és 37 százalékos hálózati kiépítettséget, a Digié pedig a legalacsonyabb befektetést, 13,7 milliárdot, de közel 60 százalékos lefedettséget tartalmaz.

Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy éppen cége volt az, amely 1999-ben megindította a versenyt a magyar piacon, így pontosan látják a versenynek a piacra – de ezen keresztül a szolgáltatókra is – gyakorolt pozitív hatását. Mindamellett a pályázatról nemrég napvilágot látott információk alapján komoly kétségeket támaszt az iránt, hogy a pályázat tényleg élénkíteni tudja-e a versenyt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Vodafone DreamCom Externet mobiltender Telekom Invitel