Világgazdaság

Árupiaci vágta: alacsonyabb olajárra számítanak az elemzők

Árupiaci rali kezdődött a hét utolsó kereskedési napján: meredek irányfordulást vett az arany és a kőolaj jegyzése. Előbbi 1000 dollárig emelkedett, utóbbi ismét az összedőlés előtt áll: 37 dollárra süllyedt egy hordó ára.

A kőolaj árának további csökkenésére számít a következő egy hétben a a megkérdezett elemzők többsége. Az ok egyszerű: egyre szűkül az energiahordozó kereslete, emiatt az amerikai tartalékkészletekben felhalmozott mennyiség nagy valószínűséggel kielégíti a világ legnagyobb energia fogyasztójának igényeit. A kereslet összedőlése mellett, egyre több elemző figyelmeztet a kínálati oldalon fellépő árnövekedésre ható nyomásra, ami miatt bizonytalanabb, hogy eshet-e és ha igen, meddig a fekete arany jegyzése. Egy hírügynökség által megkérdezett 35 elemző közül 15-en szavaztak áresésre, míg 11-en mondták, hogy emelkedni fog az árfolyam (9-en a változatlan mozgás prognosztizálták).

Sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy a kitermelés csökkenése mellett a piac most alig figyel az ismert készletek szűkösségére, vagyis a recessziós hatás végét ugrásra készen várja a kőolaj jegyzése. A Barclays előrejelzése szerint a világ kőolaj felhasználása napi 1,25 millió hordóval csökken az idén, szemben a Nemzetközi Energia Ügynökség 1 millió hordónyi előrejelzésével. Egyébként a Barclays csökkentette az idei átlagos ár előrejelzését 15 százalékkal 60 dollárra. Jelenleg az amerikai könnyűolaj hordója 5,1 százalékkal ér kevesebbet a tegnapi záró értékénél, 37,46 dollárt. Az északi tengeri brent jegyzése 4,3 százalékot esett 40,17 dollárig.

Közben szárnyra kapott az arany árfolyama, az elmúlt egy évben nem emelkedett ilyen magasba, 1000 dollár felé, mint pénteken. Egy uncia nemesfém 2,4 százalékot drágult egészen 1000,30 dollárig. A Bloomberg egyébként megjegyzi, hogy az arany az egyedüli fém, amely idén áremelkedésben van, és amely 2000 óta minden évben drágult.

Az ipari fémek árazásában ma a recessziós félelem a meghatározó, a tartalékkészletek több éves csúcsra emelkedetek, ami arra utal, hogy a kereslet gyorsabban fog összedőlni, mint a kínálat. A réz márciusi szállításának tonnája ma 4 százalékkal ér kevesebbet: 3,16 dollárt, miután a londoni fémtőzsdén publikált adatok szerint a tartalékkészletek öt éves csúcson vannak (545 600 tonna a készlet). Az alumínium árfolyama 3,7 százalékkal csökkent 1300 dollárra tonnánként, amely hat éves mélypont a fém esetében.

Richter Gedeon Nyrt. arany kőolaj réz alumínium Reformszövetség reformszövetség iparifém árupiac