Világgazdaság

Az etnikum befolyásolja a bűnözési hajlandóságot a többség szerint – a Nézőpont Intézet kutatása

Minden tizedik megkérdezett tartja a gazdasági válság kezelésére alkalmasnak Gyurcsány Ferencet – derül ki a kormányzati intézkedéscsomag múlt heti ismertetése után készült felmérésünkből, amelyet a Heti Válasz számára készített a Nézőpont Intézet.

Az MSZP-szavazóknak csak 53 százaléka bízik a miniszterelnökben. A megkérdezettek hat százaléka Horn Gyulára, öt százalékuk pedig Medgyessy Péterre bízná az ország sorsát. Orbán Viktor válságkezelői képességeiben most minden harmadik magyar (a válaszadók 32 százaléka) bízna.

Az összes megkérdezett 88 százaléka átalakítaná a magyar adórendszert, s csak öt százalékuk őrizné meg a jelenlegi szabályozást. A 13. havi felszámolását a megkérdezettek 29 százaléka helyesli, 59 százalékuk viszont ellenzi a tervezett intézkedést.

"Tekintettel a kommunizmus áldozatainak emléknapjára", a Nézőpont Intézet februárban Kádár János megítéléséről is érdeklődött. Minden második honfitársunk a magyar történelem "inkább pozitív" szereplőjének látja a 32 évig regnáló pártfőtitkárt. Az MSZP-szavazók 73 százaléka így vélekedik, a Fidesz-tábor 43 százaléka is nosztalgiázik.

A nehéz gazdasági körülmények ellenére a választók 19 százaléka a közbiztonság kérdését nagyobb problémának tartja, mint a gazdasági válságot. A megkérdezettek 59 százaléka szerint az "etnikai hovatartozás" befolyásolja a bűnözési hajlandóságot; különösen a kisebb városokban lakók gondolják ezt így (65 százalékban).

etnikai megkérdezett adórendszer MSZP medgyessy bűnözés Heti Válasz közvélemény Nézőpont Fidesz kádár válság