Világgazdaság

Újratárgyalt jelzáloghitelek - Nem mindenki lelkesedik Obama tervéért

Barack Obama 275 milliárd dolláros programot hirdetett a bajba jutott jelzáloghitelesek megsegítésére. A kölcsönök feltételeinek újratárgyalás egyes államok számára szimpatikus, más szenátorok viszont aggódnak miatta.

Az elnök által ismertetett csomag részeként a törlesztőrészletek fizetésére képtelen ingatlantulajdonosok újrafinanszírozhatnák kölcsöneiket úgy, hogy a kötelezettségek egy részét az állam venné át – írja a Reuters. Az amerikai kormány programja a Fannie Mae-n és a Freddie Macen keresztül azoknak is lehetőséget adna az átütemezésre, akik állami segítség nélkül erre nem pályázhatnának a kereskedelmi bankoknál.

Egyes szövetségi államok már korábban kidolgozták saját refinanszírozási tervüket, így tett New Jersey is. Itt az "agresszív mediációnak" nevezett eljárás keretében az adósok bíróság előtt tárgyalnak a hitelezőkkel. A kormányzó szerint a program hatékony, de szükség lesz a szövetségi forrásokra. Pozitívan nyilatkozott a tervről Észak-Karolina és Washington állam vezetője is.

Ugyanakkor Dél-Karolina republikánus kormányzója szerint nem egyértelmű, ki és mikor lehet jogosult a programban való részvételre. Ráadásul – véli Mark Sanford – egy ilyen típusú beavatkozás nem felel meg az amerikai jog szellemének. A kormányzó szerint alapvetően hibás a gondolat, ami visszavezeti az adósokat a Fannie-hez és a Freddie-hez, amelyeket a honatya a válság két legfontosabb okozójának tart.

Obama Tavaszi ülésszak - Vita NAV KK - Főoldal bal elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság kölcsön Medicina Rendőrségi ügyek - Tüntetések kutatás KK - Főoldal jobb Bajnai Gordon OTP turizmus A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések KK - Vállalati szemmel Dávid Ibolya forintárfolyam Külföldi lapvélemények Felmérések Elemzői vélemények Bűnügyek oktatás Gyurcsány Ferenc gyógyszeripar Simor András A KSH jelenti repülés Reklám és Média Részvénypiacok OMV Ausztria hitel fogyasztóvédelem Zöld ügyek KKV aloldal fannie utazás Magyar Telekom Nyrt. Botrányok a politikában Egyesült Államok Tudomány - Kultúra BÉT jelzálog állam MÁV infokommunikáció Fidesz-ügyek