Világgazdaság

Az adósok egyelőre kivárnak

Nem mutatnak komoly érdeklődést a frissen munkanélkülivé vált ügyfelek az állami készfizető kezesség iránt, amelyet lakáshiteleikhez vehetnek majd igénybe – számoltak be a lapunknak nyilatkozó hitelintézetek.

A kétéves időnyerést biztosító lehetőség iránt tanúsított visszafogott érdeklődés részben érthető: a parlament által már két hete elfogadott jogszabályt ugyanis a hatálybalépés előtt még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, és el kell készülnie a törvényhez tartozó végrehajtási rendeletnek is. Attól viszont nem kell tartani, hogy az új lehetőség visszhang nélkül marad.

A bankok többségénél a futó hitelek „megmentésével” kapcsolatban az utóbbi hónapokban érezhetően nőtt az ügyfélmegkeresések száma, vagyis egyre többen érdeklődnek a szerződésmódosítások különféle lehetőségei iránt.

A potenciális igénylők köre mindenesetre folyamatosan bővül. A KSH adatai szerint a 2008. november– 2009. januári időszakban elérte a 351 ezret a regisztrált állástalanok száma, ez 8,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. Nem áll másként a helyzet a lakáshitelekkel sem: a háztartásoknál kinn lévő állományuk meghaladja a 4200 milliárd forintot, ez több mint felét adja az összes lakossági tartozásnak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

állami kezesség igénylők hitel