Világgazdaság

Az OPEC emelné az olajárakat

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai értekezletet kezdenek vasárnap délelőtt Bécsben, hogy reagáljanak a globális válság következményeire, az olaj iránti keresletnek a mérsékelt gazdasági növekedéssel együtt járó visszaesésére és az alacsony olajárakra.

A szervezet miniszterei egyes tagországok kitermelésének mérséklésére, pontosabban a rájuk kiszabott kvóták betartására, a túltermelés beszüntetésére szólították fel. A szakértők azt valószínűsítik, hogy az OPEC főként Szaúd-Arábia kezdeményezésére ennél tovább nem megy el a három hónapja most először rendezett tanácskozásán, azon nem dönt a termelés további visszafogásáról.

Igaz Algéria olajipari minisztere szombaton kettős feladatra szólított fel: a kvóták betartására és emellett a további kitermelés csökkentésre is. Ugyanakkor az értekezlet előtt inkább az körvonalazódik, hogy az OPEC el akarja kerülni, hogy egy esetleges további termelésvisszafogás visszaüssön, és tovább rontsa a globális konjunkturális kilátásokat, egyben az olajpiaci helyzetet is. A kvóták betartásának nem lennének ilyen hátrányos következményei - mondják a szakértők.

Az OPEC legutóbbi szeptemberben határozott a kitermelés napi 4,2 millió hordóval történő visszafogásáról. A kvóták által érintett 11 tagország azonban a napi 25 millió hordós összkvótánál napi 800 ezer hordóval többet hoz a felszínre. Az elemzők szerint, amennyiben a tagországok fegyelmezettebbek lennének, és néhány százezer hordóval kevesebbet termelnének ki, az is elegendő lenne az olajárak mérsékelt emelkedésére, olyan fokú drágulásra, ami nem keltene sokkhullámot a világgazdaságban.

Pénteken az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 16 centtel (0,35 százalékkal) 44,93 dollárra gyengült. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 78 centtel (1,66 százalékkal) 46,25 dollárra hanyatlott. Az árak jelenleg a nyárom elért árak mintegy harmada körül mozognak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek