Világgazdaság

Cafeteria adó: 100 milliárd mínusz a vendéglátóiparnak, nem nőnének a bevételek

Akár százmilliárd forintnyi vásárlóerő is kikerülhet a magyar vendéglátóipar piacáról akkor, ha a kormány valóban adó- és járulékterhet vet ki a hideg- és melegétel-utalványokra, ahogy ez a pénteken a T. Ház elé benyújtott adócsomagban szerepel.

Legalábbis ezt mutatják az Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés friss számításai. A szervezet szerint a forgalom mérséklődése együtt jár az áfabevételek csökkenésével, sőt, az étkezési jegyek alá vonása munkahelyeket is veszélybe sodorhat.

Jelenleg a munkavállalók 65 százaléka fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, ez sok étterem napi bevételének 60 százalékát biztosítja. A csekkek kedvező hatása mutatkozik meg abban, hogy 2007-ben a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások 1,8 százalékos létszámbővülésével szemben a vendéglátás 12 százalékos növekedést ért el.

A szervezet előzetes felméréséből azonban az derül ki, hogy bármilyen, az étkezéssel kapcsolatos cafeteriaelemet érintő adóterhelés a munkáltatók közel felét a juttatás berekesztésére kényszerítené, sőt, a munkavállalók az így kieső jövedelmet bér formájában sem kapnák kézhez. Ismeretes: a kormányzati csomagban az szerepel, hogy a béren kívüli juttatások fele 2010-től adóköteles lenne, ez 62 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos tb-járulékot takar. Vagyis havi 12 ezer forintnyi melegétkezési utalvány 18 344,4 forintos költséget jelent.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

vendéglátás béren kívüli juttatás cafeteria melegétel Étkezési Utalványforgalmazó Egyesülés adó étkezési jegy