BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Március 29-én kezdődik a nyári időszámítás

Nem egészen két hét múlva, március 29-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amely október 25-ig tart; a MÁV menetrendjét emiatt nem kell módosítani - közölte Kavalecz Imre, a közlekedési társaság sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.

Az órákat hivatalosan az időszámítás-változás hajnalán, kettő órakor három órára, egy órával igazítják előre. A változás három nemzetközi vonatot érint: a Dacia expressz Bécsből-Bukarestbe és a Bukarestből Bécsbe tartó járatát, továbbá a Beograd expressz Belgrád-Budapest közötti járatát. Az említett nemzetközi vonatok az új időszámításra való áttérés miatt körülbelül egy órás késéssel közlekednek az óraigazítás hajnalán - írja a bama.hu az MTI alapján.

Ami a belföldi vonatközlekedést illeti, a kettő és három óra közötti személyvonatokat a vonatindító állomásokról csak az óraigazítás megtörténte után, legkorábban hajnali három órakor indítják el. Az idő tájt csupán hét belföldi személyvonat közlekedik - közölte a MÁV.

A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiát lehet megtakarítani. Azóta több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, 2000-ben pedig az EU tagállami úgy döntöttek: meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.