Világgazdaság

Még kivárnak az adósok

Egyelőre csekély az érdeklődés a munkájukat elvesztők lakáscélú hitelére vonatkozó állami garancia iránt – közölték a lapunk által megkérdezett hitelintézetek. A Budapest Bank szerint a portfólió igen alacsony százalékánál lehet alkalmazni ezt a készfizető kezességet, ennek megfelelően csekély az érdeklődők száma. Mérhető mennyiségű megkeresésről egyedül a Raiffeisen Banknál számoltak be, ám ott is felhívták a figyelmet: a törvény hatálybalépéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges, hogy a hitelintézet meg tudja tenni az alkalmazáshoz szükséges lépéseket.

A munkanélkülivé vált adósok lakáscélú hitelére vonatkozó állami garanciáról szóló törvényt két hete fogadta el a parlament. A jogszabály értelmében áthidaló kölcsönt kaphat a banktól az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el a munkáját, és vállalja, hogy a lakásvásárlási vagy -felújítási hiteléből a szerződés időtartama alatt – a szerződésmódosítást követő két éven keresztül – havi minimum 10 ezer forintot törleszt. A törvénybe ugyanakkor több, a potenciális igénylők körét szűkítő korlátot is beépítettek: például a garancia csak arra a lakásra vonatkozhat, amelyben az igénylő benne él, és a kölcsön összege sem haladhatja meg a 20 millió forintot.

Attól viszont nem kell tartani, hogy az új lehetőség teljesen visszhangtalan maradna, hiszen a bankok többségénél a futó hitelek „megmentésével” kapcsolatban az utóbbi hónapokban nőtt az ügyfélmegkeresések száma.
A CIB Bank közölte: a jelen helyzetben természetes, hogy intenzíven érdeklődnek mind a fiókhálózatban, mind a nonstop telefonos ügyfélszolgálaton a könynyítési lehetőségekről – függetlenül attól, hogy az érdeklődő munkája elvesztése vagy az árfolyamváltozás miatt megnövekedett törlesztőrészletek következtében szembesül fizetési nehézségekkel.

Hasonlóan vélekedtek a Raiffeisennél is: szerintük minden nehéz helyzetbe jutott ügyfél részére nem jelenthet megoldást ez a konstrukció, azonban a bank saját eszközeivel is törekszik arra, hogy a lehető legszélesebb ügyfélkörnek tudjon valós segítséget nyújtani, ha ideiglenesen fizetési nehézségekkel küzd. Ezzel párhuzamosan – tették hozzá – az ismert makrogazdasági és devizapiaci fejlemények miatt megnövekedett az érdeklődés a hitelek átütemezése iránt is. Nem jelentősen, de szintén szaporodott a szerződésmódosításról érdeklődők száma a K&H Banknál.

A potenciális igénylők köre mindenesetre folyamatosan bővül. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2008. november–2009. januári időszakban elérte a 351 ezret a regisztrált állástalanok száma, ez 8,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. Érezhetően csökkent emellett a foglalkoztatottak száma is: a 15–74 éves korosztályban átlagosan 3,838 milliót tartott nyilván belőlük a KSH, 35 ezer fővel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A lakáshitelek állományának alakulása alapján szintén keresett lehet az új lehetőség: január végén már több mint 4200 milliárd forinttal tartoztak ezen a címen a háztartások. BM

Riasztó európai kilátások

Az európai munkaadókat tömörítő BusinessEurope szerint a válság 4,5 millió munkahely megszűnésével járhat, és az uniós munkanélküliségi ráta 9 százalékra emelkedhet.

Az idén csak Spanyolországban és Nagy-Britan-niában kétmillió állás veszhet el, az eurózónában 2,1, az EU egészében 2,2 százalékos gazdasági visszaesés várható.


Az idén csak Spanyolországban és Nagy-Britan-niában kétmillió állás veszhet el, az eurózónában 2,1, az EU egészében 2,2 százalékos gazdasági visszaesés várható. -->

állami kezesség igénylők hitel