Világgazdaság

Új nagygépek a Lufthansánál - Fotók!

A Lufthansának lesz Európában a legnagyobb A380-as repülőgépparkja, Toulouse-ban már javában tart az első néhány jármű összeszerelése, az első szuperjumbót jövő év közepén veheti birtokba a német légitársaság – jelentette be a minap a dél-franciaországi Airbus-gyárban Dirk Sus, a géptípus piaci bevezetéséért felelős Lufthansa-vezető.

A vállalat 2015-ig további 14 óriásjárművet állít forgalomba, közben folyamatosan kialakítja a frankfurti bázisrepülőtéren a méretei miatt speciális fogadóállomásokat igénylő egységeket, továbbá a külön ehhez a típushoz kifejlesztett utasvárókat. Az A380-as listaára 300 millió dollár, évente 260 ezer utas szállítására és 4,6 millió kilométer megtételére képes, s darabonként 400 új munkahely létrehozását jelenti.

Toulouse-ban az Airbus-gyáron belül egy több labdarúgópálya hosszúságú és 46 méter magas hangáregyüttesben folyik az óriásmadarak végső összeszerelése. A hangár 2015-re készül el teljesen, akkor majd egyszerre négy A380-as fér el benne. Az alkatrészeket több európai üzemből, főleg vízi úton hozzák, az utolsó néhány tízkilométert a Garrone folyó mentén, a széles szállítmányoknak alig helyet szűk utcás falvakban teszik meg.

Az egy-két hetente áthaladó speciális konvojok még most is nagy eseménynek számítanak, az út menti kocsmákban ilyenkor ingyen mérik a sört. Egyes darabokat Hamburgban adnak át vagy festenek le – nem kevesebb sörrel kísérve az ünneplést.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.


[enews_gallery id='491499']

Airbus A szerkesztő ajánlja Toulouse A380 hangár Csányi Sándor repülőgép Frankfurt Jumbo Lufthansa konvoj Dirk Sus A szerkesztő ajánlja