Világgazdaság

Vasárnap Marian Cozmára emlékeznek Veszprémben

Ökumenikus istentiszteletet tartanak az MKB Veszprém és a román válogatott meggyilkolt kézilabdázója, Marian Cozma emlékére vasárnap 16 órakor Veszprémben, a várban lévő Szent Mihály Székesegyházban.

Az istentiszteleten jelen lesz Petre Cozma, a meggyilkolt román sportoló édesapja, továbbá Marian Cozma menyasszonya, akivel azon a tragikus hajnalon a veszprémi Patrióta bárban szórakozott, s ott lesznek Veszprém vezetői is, élükön Debreczenyi János polgármesterrel - írta a bama.hu a távirati iroda jelentése alapján.

Az istentiszteletet Márfi Gyula, veszprémi katolikus érsek és Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke celebrálja. A református egyház képviseletében jelen lesz a megemlékező istentiszteleten Steinbach József püspök, az evangélikus egyház képviseletében pedig Ittzés János püspök. Romániából részt vesz az istentiszteleten Siluan Manuila, ortodox püspök is.

A teljes csapat ott lesz

Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke kijelentette, hogy természetesen a sportklub teljes vezetése ott lesz a megemlékezésen, s szerinte a klub valamennyi játékosa is elmegy a társuk emlékére rendezett istentiszteletre.

A Rajkó Művészegyüttes Zenekara a meggyilkolt kézilabdázó emlékére, valamint a megbékélés jegyében fellép a vasárnapi veszprémi emlékező és engesztelő szentmisén. A szertartáson a zenekartól felhangzik Massenet Meditációja és J. S. Bach Ave Maria című műve.

Marian Cozmát és két társát február 8-án késelte meg három roma származású férfi a veszprémi Patrióta Lokál bejárata előtt. A kézilabdázó a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Sesum hétfőtől edzésbe állhat Veszprémben

Hétfőn megkezdheti a könnyített edzéseket Zarko Sesum, az MKB Veszprém kézilabdacsapatának szerb légiósa, aki a február 8-i Marian Cozma-gyilkosságnál szenvedett súlyos sérüléseket. Az irányító arcműtéten esett át, majd hazájában pihent, közben kezelésekre járt, és néhány napja megkezdhette veszprémi rehabilitációját. A járomcsontját rögzítő csavarokat öt hónap múlva veszik ki.

Sesum labdás edzéseket még nem, de könnyített erőnléti gyakorlatokat már végezhet társai között. Az edzésmunkát hétfőn kezdő irányító a tervek szerint hamarosan már futhat és súlyzózhat is, körülbelül két hét múlva pedig a labdás edzéseket is végigcsinálhatja, igaz, a testi kontaktust kerülve. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor Sesum közel három hónap múlva léphet újra pályára mérkőzésen.

Veszprém Marian Cozma etnikai konfliktus