Világgazdaság

79 százalékos adósság, adóemelés és roncsprémium - Élesen bírálták Darlingot

Élesen bírálták az ellenzéki pártok és a londoni City köreiben az Alistair Darling brit pénzügyminiszter által tegnap előterjesztett költségvetést.

Darling elismerte, hogy az Egyesült Királyságnak rekord magasságban, 175 milliárd font összegben kell hiteleket felvennie és az államadósság összege 2013-ra a 79 százalékára nő. Ezzel az adósságszint eléri a legnagyobb értéket a második világháború óta - jelenti a BBC.

David Cameron, a konzervatívok vezetője szerint a brit gazdaságban jelenleg "teljes a zűrzavar" és "Nagy-Britannia egyszerűen nem engedheti meg magának a Munkáspárt további öt éves (uralmát)". Nick Clegg, a liberális demokraták vezetője szerint a munkáspárti kormány "évekig tartó munkanélküliségre és évtizedekig tartó adósságra kárhoztatta" az országot.

A bejelentés szerint emelik az üzemanyag és az alkoholos italok jövedéki adóját, eltörlik a legtehetősebb rétegek nyugdíjjárulék-kedvezményeit és 45-ről 50 százalékra emelik a legfelső adókulcsot. A legfelső adókulcs megváltoztatását annak ellenére jelentette be Darling, hogy hogy egy a múlt évben készült jelentésben nem támogatta az emelést. A pénzügyminiszter szerint az adóemelések 2012-ig mintegy 6 milliárd font plusz jövedelmet hoznak majd.

Az így befolyó összegből a nyugdíjasokat támogatják majd és a szigetországban is bevezetik a roncsprémiumot. A tervek szerint a tíz évnél idősebb autók újra cseréléséért 2 ezer font (665 ezer forint) állami támogatás jár majd.

Bankmentő csomag Vatera.hu Kft. Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság KK - Üzlet és ember üzemanyag KK - Főoldal jobb OTP GDP Környezetvédelem - Globalizáció Malév BKV alkohol ben bernanke Vállalati jelentések KK - Vállalati szemmel Lakossági energiaellátás államadósság akciók forintárfolyam darlingAlistair Darling KK - Perkalauz Felmérések autóipar Hitelek: lakás Bűnügyek autó gyógyszeripar Reklám és Média Betéti kamatok Részvénypiacok jövedéki fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac NGTT Deviza- és árupiac Veres János KKV aloldal adó pénzügyminiszter Befektetési lehetőségek Mol MSZOSZ Egyesült Államok brit biztosítás Tudomány - Kultúra bajnai-csomag infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás econet.hu Nyrt. Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon