Világgazdaság

A válság egyik nyertese: a feketegazdaság

Miközben a hivatalos uniós GDP a legfrissebb becslések szerint az idén mintegy 2 százalékkal maradhat el a tavalyitól, a feketegazdaság 15 évi folyamatos csökkenés után ismét erősödésnek indulhat.

Friedrich Schneider linzi professzor 14 gazdag uniós országra kiterjedő felmérése 0,3-0,9 százalékos növekedést jósol ezen a területen, a magasabb értékeket Írországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában valószínűsítve.

Bár az elemzés a kelet-európai tagállamokkal nem foglalkozik, Schneider szerint a feketegazdaság bővülése esetükben is „hasonló, ha nem még nagyobb” lehet. Az árnyékgazdaság aránya Észak-Európában a hivatalos 10-18 százalékát teheti ki, ám a mediterrán térségben és az egykori kommunista országok többségében a 20-25 százalékot is elérheti.

Sőt, a becslések Észtország, Lettország, Románia és Bulgária esetében 36-39 százalékról szólnak. Schneider szerint a feketegazdaság az átlagemberek életszínvonalát a 25 százalékos szint fölött javítja érezhetően a hivatalos statisztikákhoz képest.

európaGoldman Sachs Linz K&H Bank Zrt. feketegazdaság Fővárosi Gázművek Zrt. Fiat Magyarország G20 válság bajnai-csomag