Világgazdaság

Keller: Gyurcsányt semmire sem kötelezi a Bajnai-csomag!

Nem a Bajnai-csomag elemeit, hanem a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által februárban bejelentett intézkedéseket rögzíti az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet azt a kiegészítő megállapodást rögzíti, amelyet magyar részről Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök írt alá Budapesten március 10-én. Az Európai Bizottság részéről Joaquín Almunia pénzügyi biztos jegyezte a dokumentumot március 11-én -közölte Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára

A Bajnai Gordon által bejelentett intézkedések már a Gyurcsány Ferenc által februárban bejelentetteken túlmutatnak, illetve azokat korrigálják - mondta az államtitkár. Példaként említette, hogy míg a Gyurcsány-kormány a 13. havi nyugdíjat az új belépőknél szüntette volna meg, addig a Bajnai-csomagban már e juttatás teljes eltörlése szerepel.

Keller László emlékeztetett: a kormány februárban a gazdasági visszaesést 3-3,5 százalékra, a hiánycélt pedig 2,9 százalékra módosította, és kiadáscsökkentő intézkedésekről döntött.

Mint mondta, erről egyeztetett az (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékeseivel, és a tervezett intézkedéseknek megfelelően módosították a megállapodást, illetve korrigálták a szándéknyilatkozatot.

A Magyar Közlöny a februárban bejelentett intézkedéseket rögzíti, így egyebek mellett azt, hogy a kormány tervezi a 13. havi eltörlését az újonnan belépőknél, illetve, hogy 3 évvel emelné meg a nyugdíjkorhatárt 2016-2025 között. Ezek mellett a kabinet vállalta, hogy a gyed időtartamának megállapításakor a jogosult munkaviszonyának időtartamát is figyelembe veszi, valamint csökkenti a lakáshitelek kamattámogatását.

Keller László elmondta: az IMF és az EU nem diktál Magyarországnak,de kabinetnek folyamatosan el kell számolnia a két szervezet felé a vállalásaink teljesítéséről, ahhoz, hogy le tudja hívni az aktuális hitelkeretet.

A hét végén több hírportál adott hírt arról, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya március 10-én nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettséget a most "Bajnai-csomagként" megismert intézkedés-sorozat bevezetésére, és a Magyar Közlöny április 2-i számában megjelent kormányrendeletre hivatkoztak.

Budai Bernadett kormányszóvivő hétfőn arra az újságírói kérdésre, hogy miért hallgatta el a kormány több hétig a március közepén kötött megállapodást, úgy válaszolt: Veres János pénzügyminiszter február 17-én bejelentette a megállapodás tényét, és annak tartalmát is ismertette a kormányszóvivői tájékoztatón.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Keller László Bajnai Gordon Gyurcsány Ferenc NATO bajnai-csomag