Világgazdaság

Szűcs Erika: egymillió munkahely hiányzik!

Egymillió munkahely hiányzik a rendszerváltás óta Magyarországon - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter egy vállalatvezetői fórumon csütörtökön Ajkán.

A rendszerváltáskor megszűnt másfélmillió munkahely, majd félmilliót lehetett pótolni, de egymillió húsz éve hiányzik - hangsúlyozta.

A miniszter szerint a rendszerváltás legnagyobb adóssága a társadalommal szemben a foglalkoztatás területén van, itt két évtized alatt nem történt lényegi elmozdulást.

Magyarország a foglalkoztatás kérdésével azóta sem alaposan, sem eléggé differenciáltan nem foglalkozott - vélekedett a miniszter. Rámutatott: gyakorlatilag 20 éve 55-58 százalék között van a hazai foglalkoztatási ráta.

A miniszter szerint emögött "érdekes tünetek húzódnak meg". A képzett munkavállalói réteg foglalkoztatási rátája például nem rosszabb, mint az uniós átlag - mondta, hozzátéve: attól olyan rossz a magyar foglalkoztatási ráta, hogy van néhány olyan társadalmi csoport, ahol a foglalkoztatási mutatók rosszabbak az európainál.

Szűcs Erika szerint idetartozik az idősödő korosztály, továbbá a két gyermeket nevelő nők, és a legtömegesebb csoport, az alacsony iskolázottságúak tábora. Hozzátette: a legfeljebb nyolc osztályt végzett férfiak egynegyedének, a nők egyötödének van csak munkahelye. Azok foglalkoztatottsági rátája a legrosszabb, akik általános iskolát sem végeztek, a férfiak esetében 10 százalék alatt van, a nők esetében pedig szinte nem is mérhető - mondta a szakminiszter.

Jelenleg 560 ezer regisztrált álláskereső van - jegyezte meg Szűcs Erika, rámutatva arra is, hogy a magyar munkaerő-tartalék fele - 230-250 ezer ember - legfeljebb nyolc általános iskolai végzettségű.

munkanélküliek álláskeresők Szűcs Erika