Világgazdaság

A kommunista rezsim tovább provokálja Obamát

Kedden újabb rakétakísérletet hajtott végre a kommunista rezsim, alig néhány órával azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a hétfői nukleáris robbantásokat.

Minden figyelmeztetés hiába: a jelek szerint az Észak-Koreai kommunista rezsim komolyan gondolja, hogy sokáig provokálhatja az ENSZ Biztonsági Tanácsát és az Egyesült Államokat.

Legalábbis erre utal, hogy a Phenjan-i vezetés kedd reggel két újabb rakétakísérletet hajtott végre. A BBC szöuli tudósítása szerint a rakétákat a Kilchu (Kilju) nukleáris teszt körzet közelében fekvő egyik támaszpontról lőtték ki, alig néhány órával azt követően, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a hétfőn végrehajtott nukleáris tesztet.

Komolyan kell venni az észak-koreai atomrobbantást, de nem szabad atomháborúval riogatni senki” – vélte kérdésünkre Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Központjának vezetője.


Nagyobb térképre váltás

Észak-Korea hétfőn jelentette be, hogy sikeres földalatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, valamint rövid – 130 kilométeres – hatótávolságú rakétát is kilőtt kísérletképpen. Az orosz hadsereg megfigyelőállomásai szerint a robbantás húsz kilotonna erősségű volt.

 

„Nem hiszem, hogy Észak-Koreának támadó szándéka lenne” – hangoztatta a biztonságpolitikai szakértő. Tálas Péter szerint a sztálinista vezetésű ország technikailag még nem tudja megoldani, hogy a jelenleg mintegy szobányi méretű töltetet miniatürizálva egy hordozórakétára tudják szerelni. A szomszédságban olyan atomhatalmak is szerepelnek – Kína, Oroszország és a térségben jelen lévő Egyesült Államok – melyek az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT.) a tagjai. Ők döntenek háború és béke sorsáról, így a sztálinista Kim Dzsong Il vezette ország nem kockáztathat meg egy atomháborút. A phenjani vezetésnek az a meggyőződése, hogy a világ függetlenségének felszámolására törekszik.

Észak-Korea atomrobbantás nukláris teszt