Világgazdaság

Herczog László: "Bokrosék dumáltak rá az MSZMP-re"

„Már a pályaválasztáskor világossá vált: fizikai munkából nem tudok megélni, mert példátlanul ügyetlen vagyok” – ad magyarázatot Herczog László a HVG-nek, miért nem atyja példáját követte, aki a Kézműipari Vállalat segédmunkásaként dolgozott.

/* Style Definitions */

p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal

{mso-style-parent:"";

margin:0cm;

margin-bottom:.0001pt;

mso-pagination:widow-orphan;

font-size:12.0pt;

font-family:"Times New Roman";

mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}

@page Section1

{size:612.0pt 792.0pt;

margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;

mso-header-margin:35.4pt;

mso-footer-margin:35.4pt;

mso-paper-source:0;}

div.Section1

{page:Section1;}

-->

A szociális és munkaügyi tárca közel 60 éves új vezetője a hetilapnak elmondta: 1985-ben a később kizárt Lengyel Laci és Bokros Lajos dumálták rá, hogy lépjen be a pártba. „Lajosék elmagyarázták, hogy ne csináljak belőle ügyet, mert semmi erkölcsileg vállalhatatlant nem kell tenni” – tette hozzá.

Herczog szerint miniszterként egyszerre kell profinak lennie az érdekegyeztetésben, a bérpolitikában, a szociális ügyekben, a családtámogatásban és a nyugdíjban. „Márpedig mindegyikhez egyformán jól nyilván én sem érthetek” – mondta.



Az interjúból kiderül, Herczog orvos feleségével 25 éve egy gazdagréti panelben él, és régi szenvedélye a sakk. „A sakk sokat elárul az ember karakteréről, mennyire hazardírozik, rögtön nekiront-e az ellenfél királyának. Én ilyet nem teszek, lassú felépítésű, stabil állást szeretek kihozni” – hangsúlyozta.

munkaügy Herczog lengyel bokros