Világgazdaság

Tovább él a gabonahitel

Meghosszabbítja gabonaágazati forgóeszközhitel-programjának lejárati határidejét az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. – közölte Aladics Sándor, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese. A mezőgazdasági termelők eredetileg június 30-ig igényelhették volna a kedvezményes MFB-forrásokat a kereskedelmi bankoktól, a kormány közelmúltbeli döntése nyomán viszont 2009. december 31-ig nyílik lehetőségük erre. A határidő meghoszszabbítása azt a célt szolgálja, hogy a gazdálkodók pénzügyi pozíciói javuljanak az idei betakarítás után – mondta Aladics Sándor.

Az intézkedés azért vált szükségessé, mert a nyári aratást követően felvásárlási nehézségek léphetnek fel a kereskedelmi bankok óvatosabbá vált üzletpolitikája miatt. A malmok már a közelmúltban jelezték, hogy nem jutnak elegendő forgóeszközhöz, ezért – ellentétben a korábbi gyakorlattal – nem tudnak egyszerre megvenni nagyobb gabonamennyiséget, hanem a felvásárlási időszak „széthúzására” kényszerülnek (VG, május 5.). Ennek következtében az áru tárolási és finanszírozási feladatai a szokásosnál hoszszabb ideig hárulhatnak a termelőkre. (A várhatóan május végétől hozzáférhető, 30 milliárd forintos új MFB-s élelmiszer-ipari bankgarancia-csomag révén ugyanakkor a malmok is kereskedelmi banki pluszforrásokat szerezhetnek.)

Az MFB gabonás hitelprogramjában a termelők, az állattenyésztők, valamint a területalapú nemzeti kiegészítő támogatásokra (top-up) jogosult piaci szereplők igényelhetnek kedvezményes forgóeszközöket. A kamat mértéke háromhavi Bubor plusz legfeljebb négy százalék, a futamidő maximum két év, a legkisebb hitelösszeg egymillió forint lehet. A hitelfedezetet a gabona biztosítja, ehhez a tulajdonosoknak közraktárakban kell elhelyezniük a terményt. Ebből a szempontból nem kedveznek a konstrukciónak az utóbbi időszak közraktári (árueltűnési) botrányai, mivel az intézménnyel szembeni kereskedelmi banki bizalom csökken – hívják fel a figyelmet ágazati szakértők.

A múlt év őszén életbe léptetett gabonás program feltételei egyébként nem először változnak meg. Legutóbb tavaly novemberben Karsai József MSZP-s képviselő nyújtott be módosító indítványt az MFB-ről szóló törvényhez a kondíciók könnyítése érdekében. Az előző kormány ugyanis a forgóeszközhitel-felvételt eredetileg csak olyan gazdálkodóknak tette lehetővé, akiknek beruházási hiteleik is vannak. E megkötés viszont számos piaci szereplőt kizárt a kedvezményes forrásokból.

Az MFB gabonás csomagja 15 milliárd forintnyi hitellehetőséget tartalmaz, amelyből a termelők mostanáig 7,75 milliárdot vettek igénybe. Aladics Sándor a felhasználást jó eredménynek tartja, mivel az agrártárca tavaly ősszel hat-nyolc milliárd forintban határozta meg a gazdálkodók számára szükséges többletfinanszírozási összeget. Mint ismert, a múlt évben a rekordközeli gabonatermés elhúzódó értékesítése miatt intézkedett a kormány. Most pedig az agrárágazati hitelválságot enyhíthetik a megmaradt források.

Önmagában nem hozhat eredményt az MFB-s határidő meghosszabbítása a termelők számára – állította ugyanakkor Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. Hozzátette: az egyre szűkülő ágazati finanszírozási lehetőségek ahhoz vezethetnek, hogy a gazdálkodók áron alul kényszerülnek eladni nagy önköltséggel előállított gabonájukat a betakarítás után. A pénzügyi helyzet javításához a termelők számára is elérhető állami hitelgaranciára, illetve a közraktározási lehetőségek szélesítésére lenne szükség – szögezte le.

Bankmentő csomag Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Lendvai Ildikó Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Mercedes-gyár épül Kecskeméten Rendőrségi ügyek - Tüntetések KK - Főoldal jobb Bajnai Gordon turizmus Moody's Gyógyítás-finanszírozás Sziget Fesztivál orosz-ukrán gázvita Vállalati jelentések európai parlamenti választás forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek Gyurcsány Ferenc gyógyszeripar A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek SZDSZ-ügyek Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció KKV aloldal Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Mol MDF-ügyek Fővárosi ügyek Piacbefolyásoló adatok Világbank EU aloldal Euróbevezetés Tudomány - Kultúra Csaba László Ban Ki Mun Nicolas Sarkozy Telenor infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek