Világgazdaság

Egyre több a rossz adós Magyarországon

Simonyi Tamás: stabil a magyarországi bankok tőkehelyzete

Ma Magyarországon hozzávetőlegesen 4 százalék a hitelük törlesztésével kilencven napot meghaladóan elmaradt adósok aránya, ami duplája az egy évvel korábbi értéknek – mondta mai sajtótájékoztatóján Simonyi Tamás, a KPMG pénzintézeti tranzakciókért felelős igazgatója. Azok az adósok pedig – tette hozzá – akik eljutottak addig, hogy kilencven napnál régebbi tartozást halmozzanak fel, többnyire már nem is fognak fizetni.

Négy százaléknyi nem fizető halmaz ugyanakkor – mutatott rá Simonyi Tamás - még kezelhető, emellett a helyzetet javítja az is, hogy a lakossági hitelek több mint fele mögött ingatlanfedezet is áll. A jelzáloghiteleknél emellett viszonylag konzervatív politikát folytattak a hazai bankok, hiszen alacsony, 70 százalék körüli átlagos hitel/hitelbiztosítéki aránnyal dolgoztak, vagyis a nem teljesítések nagy részénél az értékesítéssel elkerülhető lenne a veszteség.

Más ugyanakkor a helyzet a fogyasztási hiteleknél, ahol a jelzáloghiteleknél folytatott konzervatív politika nem érhető tetten, ezért itt a szereplőknek – főként az autóhiteleknél – komoly veszteségekkel kell számolniuk. Ami a vállalati hitelportfóliót illeti: Simonyi Tamás szerint a nagy cégek jobban bírják a jelenlegi környezet kihívásait, vagyis elsősorban a kis- és középvállalatok jelentik a veszélyzónát. A projektek közül a meglévő, jól működő üzletek nem okoznak gondot, ám a most épülő irodák kiadása, jövedelmező működtetése komoly nehézségekbe ütközhet.

Simonyi Tamás szerint – figyelembe véve a nem fizetők arányát – a fedezetek figyelembe vételével - 1,5-2 százalék körüli nettó veszteséggel kell számolni a hazai hitelintézeti szektorban. Ez viszont az év végére 3,5 százalékra növekedhet, hiszen a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya az év végén elérheti a hat-hét százalékot is.

A bankszektor ugyanakkor felkészült ilyen mértékű veszteségek elviselésére – hangsúlyozta a KPMG szakértője -, hiszen a tőkemegfelelése jóval az előírt mérték fölött van, és több szereplő is (megelőző jelleggel, prudenciális megfontolásokból) tőkét emelt az elmúlt időszakban.

adósok Simonyi Tamás lakossági hitelek