Világgazdaság

Fellebbezés készül a Chrysler eladása ellen

Indianai nyugdíj-, illetve építési alapok a hétvégén sürgősségi beadványukban azzal fordultak a washingtoni legfelső bírósághoz: fagyassza be a Chrysler kulcsüzletága eladását, hogy az ügylet ellen fellebbezhessenek.

Az eladás körüli huzavona során a New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság már pénteken jóváhagyta az eladásról szóló döntést, de az esetleges észrevételek benyújtására még hétfőig adott határidőt.

Ezeket már a legfelső bírósághoz lehet beadni. A fellebbviteli bíróság gyakorlatilag már a múlt kedden leállította az értékesítési folyamatot, majd pénteken mégis jóváhagyta az eladást, de így már azzal, hogy a fellebbezések után a legfelső bíróság hozza meg a végső döntést az ügyben.

A fellebbezni óhajtó alapok szerint az ügylet igazságtalanul előnyben részesíti a cég fedezet nélküli részvényeseit szemben a fedezetet felmutatókkal, például velük. Az alapok ezen kívül alkotmányossági aggályokat is megfogalmaztak: szerintük az amerikai államkincstár kongresszusi felhatalmazás nélkül használt fel a Chrysler csődvédelmének finanszírozására a tavaly jóváhagyott bankmentő csomagból, az úgynevezett TARP-alapból.

A Chrysler amerikai autógyár csődügyében eljáró bíró a múlt vasárnap hozta megdöntését, hogy a Chrysler amerikai aktíváinak jelentősebb része az olasz FIAT járműipari konszern vezette befektetői csoporté lehet, 2 milliárd dollárért.

A csődbementnek nyilvánított Chrysler helyett felálló új autógyártó részvénytöbbsége a New York Times akkori értesülése szerint azonban nagyrészt nem a FIAT-é lenne, hanem a járműipari dolgozók szakszervezetéé, egészségpénztáráé, 12 százalék lesz a kanadai kormányé és ezen belül egy kis rész az amerikai kormányzaté, míg a FIAT részesedése 20 százalékot ér csak el.

autógyártás autóipar Chrysler fellebezés