Világgazdaság

Lemondásra szólította fel az egészségügyi minisztert a Fidesz

Lemondásra szólította fel az egészségügyi minisztert a Fidesz. Pesti Imre, a párt szakpolitikusa vasárnapi sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy az új finanszírozási rendszerrel a kormány összesen 60-70 milliárd forintnyi forrást akar kivonni az egészségügyből.

A fideszes politikus szerint Székely Tamás egészségügyi miniszter megszegte orvosi és parlamenti esküjét, valamint az Országgyűlés egészségügyi bizottságában tett vállalását, miszerint újabb nagyobb forráskivonáshoz már nem járul hozzá - számol be a sonline.hu az MTI alapján.

Pesti Imre kijelentette, az egészségügyi tárcavezető és a kormány az alkotmányt is megszegte, amely rögzíti, hogy az embereknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. A tervezett új finanszírozási rendszerrel a kormány vissza akarja hozni a fizető egészségügyet, és kórházak bezárását, illetve privatizációját készíti elő - közölte. Azt mondta: az újabb forráskivonással kormányzat becsapta a parlamenti képviselőket, az önkormányzatokat, a szakrendelők és kórházak vezetőit, valamint a betegeket.

A finanszírozási rendszer azon eleme, hogy a teljesítmény 70 százalékáig jár a teljes finanszírozás, azt sejteti, hogy a nem a kórház ellátási területéhez tartozó betegeknek esetleg fizetniük kell majd az ellátás egy részéért. Egy korábbi felmérés szerint ugyanis az ellátott betegek nagyjából 65 százaléka érkezik az intézményekbe a kórházak ellátási területéről - hangsúlyozta Pesti Imre. Emlékeztetett arra, hogy a Kórházszövetség vezetői is aggályaikat fejezték ki a finanszírozási rendszer miatt.

lemondásraKovács Mátyás Raiffeisen Fidesz egészségügyi miniszter