Világgazdaság

Még mindig nem tudni, hány embert bocsátanak el a Diageonál

Nem lehet még tudni a február 12-én bejelentett globális szervezeti átalakítások hány embert érintenek a Diageo budapesti szolgáltató központjában. Az átszervezések részeként új folyamatok is kerülnek Budapestre, ami hozzájárul a Diageo más részein való költségmegtakarításokhoz. A leépített dolgozókat a cég támogatja, így új munkakörbe kerülhetnek az új egységben – mondta el a prémium italokat gyártó és forgalmazó vállalat hazai szolgáltató központjának szóvivője a Világgazdaságnak.

A Diageo féléves eredményének beszámolója alkalmával 2009. február 12-én bejelentette azon szándékát, hogy pénzügyi éve második felében a vállalaton belül szervezeti átalakításra kerül sor. Ez a globális átszervezés előreláthatólag éves szinten 100 millió font megtakarítást eredményez a vállalat számára, mely elsősorban a 2009. július 1-én kezdődő pénzügyi évben fog megmutatkozni.

A megtakarítások a termékek előállítási költségeiből és a működési költségekből származnak és magukban foglalják az üzemeltetési költségeket, a berendezéseket és a dolgozók munkabérét. Ezekhez a megtakarításokhoz a Diageo legtöbb egysége hozzá fog járulni a lapunknak adott nyilatkozat szerint. E folyamat részeként a magyarországi üzleti szolgáltató központban (Business Services Centre) a szervezet felépítésének áttekintésére, majd ezt követően formális konzultációra került sor az üzemi tanáccsal.

A költségek hatékony menedzselése folyamatos kihívás a szolgáltató központokban, emiatt egyes tranzakciós tevékenységeiket a Diageo globális partneréhez (Accenture) szervezik ki, továbbra is szem előtt tartva a belső hatékonyság növelését. Ezen változások és hatásaik az elkövetkező hónapok során fognak végbemenni, többségében a 2009-es naptári év végéig.

Az átszervezések részeként új folyamatok is kerülnek Budapestre, ez a lépés hozzájárul a Diageo más részein való költség megtakarításhoz, ugyanakkor ez részben mérsékelni fogja a budapesti munkakörök számának csökkentését is. A korábbi híradások szerint a társaság mintegy 300 embert kíván elküldeni.

A cég támogatja a munkakör nélkül maradó dolgozókat abban, hogy más területen helyezkedhessenek el a vállalaton belül, továbbá kapcsolatba léptek számos növekedésben lévő vagy újonnan nyílt szolgáltató központtal is.

A szóvivő szerint a budapesti üzleti szolgáltató központ több mint 500 dolgozójával továbbra is meghatározó helyet foglal el kiemelkedő színvonalú üzleti megoldások nyújtásában, amely hatékonyan kombinálja a vállalaton belüli és a partnercégünkhöz kiszervezett erőforrásokat.

elbocsátás Diageo business services centre