Világgazdaság

Megszűnt az abonyi gyár, közel négyszáz embert küldtek el

Abonyban egy közel négyszáz főt foglalkoztató üzemben állították le a termelést, jelenleg is zajlik a gyártósorok elszállítása. De vajon miért kellett bezárni az elektromos kábelkötegek összszerelését végző üzemet és mihez kezdenek az ezidáig ott dolgozók?

"A kezedetektől, 2000 óta itt dolgoztam, sőt a feleségem is ennek a cégnek a munkavállalója volt" - mondta az abonyi Tóth Attila, amikor felkerestük a már majdnem teljesen kiürült üzemben, ahol egy gyöngyösi szállító cég munkatársai már pakolták a kamionokra a berendezéseket.

"Igaz, hogy voltak pár napos leállások ősztől, de még februárben sem gondoltuk, hogy elküldenek mindannyiunkat. Főként, hogy fűtéskorszerűsítést is végeztek tavaly év végén az üzemben, amely több, mint tízmillió forintba került. Jászberényben lenne egy három műszakos állás, ahová mehetnék dolgozni, de akkor a feleségemnek otthon kellene maradnia két gyermekünkkel. Ha nem marad más választás, akkor elköltözünk."

"A CAR-O-LINE Partners kft.-nél közel négyszáz főt érint a termelés leállása" - tájékoztatták a szoljon.hu-t Győri László és Tajthi György, a cég ügyvezetői. "Az abonyi telephelyű üzem egy autóipari beszállító multinacionális cég alvállalkozása volt 2000 óta, ahol elektromos kábelkötegek összeszerelése zajlott. A termelés leállítására azért került sor, mert a megrendelőnk gazdasági érdekekre hivatkozva külföldre telepítette a gyártását. Június 5-én volt az utolsó termelési nap, a dolgozóink jelenleg felmentési idejüket töltik, melynek időtartama változó."

"A legrövidebb időtartamú június végén, a leghosszabb augusztus közepén jár le" - folytatták. "A törvényben meghatározott végkielégítést mindenki megkapta, azt az utolsó munkanapon át is utalták a dolgozók számlájára. A cégnek nincs köztartozása, nincs tartozása sem a dolgozók, sem a szolgáltató, sem pedig az alvállalkozók felé. A munkavállalók betanított munkát végeztek, ha lejár a felmentési idejük utána jelentkezhetnek a munkaügyi központba, bár a magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy elhelyezkedjenek akár a felmondási idő alatt is."

"A gyártósorok szállítása jelenleg is folyamatban van, azokat a tulajdonos a külföldi telephelyre viszi át. A dolgozók közül vannak, akik már találtak másik munkahelyet, de természetesen nem mindenkinek van ekkora szerencséje. A megrendelő további terveiről nem áll módunkban nyilatkozni. A dolgozóink még a legutolsó munkanapon is tisztességesen dolgoztak, szeretnénk nekik ezúton is megköszönni a becsületes munkavégzést."
 
A ceglédi munkaügyi központnál elmondták, hogy az üzem dolgozói még nem jelentkeztek náluk, mivel még tart a felmondási idejük. A regionális munkaügyi központhoz a munkáltató bejelentette a csoportos létszámleépítési szándékot. A munkaügyi központ egyik munkatársa arról  is tájékoztatott, hogy álláskeresési járadékra az jogosult, akinek négy éven belül legalább egy év jogviszonya volt, mértékét az átlagkereset alapján bírálják el. Aki négy év alatt kétszáz nap munkaviszonnyal rendelkezik, álláskeresési segélyre jogosult, melynek összege bruttó 28 600 forint.

Az abonyi polgármesteri hivatal szociális osztályán elmondták, hogy hozzájuk sem fordult még senki az üzem volt dolgozói közül. A segély vagy támogatás megállapításánál figyelembe veszik az életkoron túl a jövedelem összegét és azt is, hány fő van a családban, mindezekből egységet számolnak. Rendelkezésre állási támogatást és rendszeres szociális segélyt kaphatnak az arra jogosultak.

Abonynak is, mint minden más hasonló méretű településnek érthető módon nagy érvágás egy többszáz embert foglalkoztató üzem bezárása. Hiszen felmerül a kérdés, hogy vajon mekkora iparűzési adóbevételtől esik el a település egy gyárbezárás miatt. A polgármesteri hivatal adócsoportja a napokban dolgozza fel az iparűzési adóbevallásokat, de mint tájékoztattak, a cég adatairól nem adhatnak felvilágosítást.

A dolgozók kétharmada nő volt

"A vállalkozás létszáma kezdetben 150 fő volt, amely később legfeljebb 470 főre duzzadt fel" - tájékoztattak a cég ügyvezetői, Tajthi György és Győri László. "Ebből majd kétszázan vidékiek, akiknek buszokkal térítésmentesen biztosították a bejárást. Sajnos a létszámkeret nem volt feltölthető helybéliekkel, így a környező településeken is kerestek munkaerőt. Ezen települések között szerepelt Fegyvernek, Barta, Törökszentmiklós, Szajol, Tiszapüspöki, Szolnok, Jászkarajenő, Körőstetélen, Törtel, Cegléd. Dolgozóik több mint kétharmada nő volt. A létszám egy ötöde kissebségi munkavállalókból állt. "

A cég közösségi szerepvállalásával is kitűnt, a városi rendezvényen jelen vannak támogatóként. Több civil szerveződést is támogatott a cég, így az Abonyi Kézilabda Klubot, a POWER Karate SE-t, a helyi Természetjárók Baráti Körét, a Gergő sportegyesületet és még egyéb egyesületeket is.

A cég közösségi szerepvállalásával is kitűnt, a városi rendezvényen jelen vannak támogatóként. Több civil szerveződést is támogatott a cég, így az Abonyi Kézilabda Klubot, a POWER Karate SE-t, a helyi Természetjárók Baráti Körét, a Gergő sportegyesületet és még egyéb egyesületeket is. -->

CAR-O-LINE Partners kft. Gyöngyös jászberény Győri László Tóth Attila abony Tajthi György Cegléd munkaügyi központ álláskeresési segély