Világgazdaság

"Minimálprogram" a kormány támogatásával - politológusok az EP-választás következményeiről

Az SZDSZ támogatni fogja a kormányt, de a kabinet nem nagyon lazíthat a Bajnai-programon - mondják politológusok. Szerintük a Jobbik nemcsak a MIÉP egykori szavazóit integrálta magába, hanem sikerrel szólította meg a fiatalokat is.

Juhász Attila, a Political Capital munkatársa szerint az MSZP és az SZDSZ európai parlamenti (EP) választási eredménye nem tesz jót a kormánynak, ugyanakkor a legvalószínűbb forgatókönyv mégiscsak az, hogy marad a kabinet.

A szakember úgy véli, a kormány különösebben nem lazíthat programján, mivel az akár Bajnai Gordon lemondásához vezethet, ez pedig nem érdeke az MSZP-nek. Juhász hangsúlyozta, a kabinetnek tartania kell magát programjához, mivel nincs különösebb gazdasági mozgástere, továbbá olyan nemzetközi szerződéseket kötött, amelyek miatt nem lazíthat a programján.

Kiszelly Zoltán politológus az utóbbi gondolattal egyetértett ugyan, de azt mondta, az MSZP inkább visszafog a reformtempón, így egyfajta "minimálprogramot" hajt majd végre. Ez azt jelenti, hogy nem lesz több, a lakosság kedélyét borzoló olyan ötlete, mint amilyen az ingatlanadó. Az SZDSZ-nek viszont az az érdeke, hogy visszaszerezze elveszített liberális szavazóit, ezért akár konkrét gazdasági kezdeményezései lehetnek, amivel tematizálhatja a kommuniációt. Az egyik ilyen az adócsökkentés, a másik az euró bevezetésének időpontja lehet.

A Jobbikról szólva Juhász Attila arra hívta fel a figyelmet, a párt sikerrel integrálta magába a MIÉP egykori híveit, ezen túlmenően romaellenes kampányával a cigányok által sűrűn lakott területek szavazóit, illetve sikeresen, minden más pártnál jobban szólította meg a fiatalokat. Kiszelly Zoltán szerint az EP-választás egyik legfontosabb tanulsága, hogy a Fidesz távolodik a kétharmadtól, az ország pedig a kétpártrendszertől.

Az SZDSZ kudarcát Juhász úgy értékelte, csoda lenne, ha a liberálisok innen felállnának. Velük kapcsolatban a következő választáson az MSZP-vel, az MDF-fel, esetleg a Lehet Más a Politikával közös lista merült fel, de mindhárom esetben ez azzal járna, hogy megszűnne az önálló SZDSZ.

Lehet más a politika SZDSZ cigány MSZP kétpártrendszer Kiszelly Zoltán közös lista Juhász Attila political capital Jobbik Fidesz miép kétharmad szavazó