Világgazdaság

"Nincs helye megalapozatlan reményeknek" - Baja az MSZP esélyeiről

A kormányfőcsere egy rég zajló folyamat egyik lehangoló állomása volt. A baloldali elit ma sem néz szembe azzal, hogy a szavazóitól eltávolodva kívánt végrehajtani egy direkt modernizációt – mondta Baja Ferenc a Magyar Narancsban.

A szocialista politikus szerint a baloldali szavazók előbb passzivitásba vonultak, majd elpártoltak tőlük. „Egyes társadalmi csoportok egyszerűen elvesztették a türelmüket. Most mindenki döbbenten áll, pedig szociológiai kutatások sora jelzi évek óta, hogy egyes régiókban nagyon nagy a baj” – mondta.

Baja szerint a Fidesz „Elég! Szavazz!” kampányával jócskán elszámította magát, mert az indulat nem állt meg a kormányellenességnél, hanem átcsúszott általános politikaellenességbe. A politikus úgy véli, sokan nincsenek tisztában a Jobbik politikai credójával, sem történelmi előzményeivel, sem működésének lehetséges magyarországi és nemzetközi következményeivel.

Baja Ferenc az országgyűlési választásokkal kapcsolatban leszögezte: az MSZP-nek nincs győzelmi esélye. „Ki kell mondani, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nincs helye megalapozatlan reményeknek. A reális cél a váltópárti státus megszerzése és a kormányzóképességbe vetett bizalom helyreállítása” – tette hozzá.

esélyHerényi Károly Pénzügyi és gazdasági válság Dominique Strauss-Kahn kutatás Országgyűlés A szerkesztő ajánlja IMF MSZP európai parlamenti választás forintárfolyam Almássy Kornél Cashline Kft oktatás baloldal herényi károly Timothy Geithner A munka világa Baja Ferenc Baja Bank of America