Világgazdaság

Van egy ország, ahol már nő a GDP!

Kimagaslóan jó kereskedelmi eredményeinek köszönhetően elkerülte a recessziót az ausztrál gazdaság. A tavalyi negyedik negyedév 0,6 százalékos GDP-csökkenését az elemzői várakozásokkal ellentétben nem követte újabb visszaesés az idei első negyedévben.

Az idei első három hónapban 0,4 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban az Egyesült Államok gazdasága 1,6, Németországé 3,8, Japáné pedig 4 százalékkal zsugorodott - emlékeztet a Reuters.

Ausztráliát egyértelműen a külkereskedelem mentette meg a recessziótól, amely 2,2 százalékpontot adott hozzá az ország GDP-jéhez. A prímet az éves alapon 18,3 százalékkal bővülő agrárexport vitte a kimagaslóan jó búzatermésnek köszönhetően. Pozitív módon járult hozzá a gazdasági teljesítményhez a fogyasztói és a kormányzati kiadások növekedése is.

A gazdaság egyéb szektorai azonban továbbra is gyengék. Az üzleti beruházások 6,1, az 7 százalékkal esett 2008 első negyedévéhez képest. A májusi autóeladások 14,9 százalékkal zsuorodtak az egy évvel korábbi szinthez képest. Elemzők ezért úgy vélik, hogy Ausztrália technikai értelemben hiába kerülte el a recessziót (vagyis a csökkenését két egymást követő negyedévben), a részadatok nem festenek derűs képet.

A növekedés visszatértéhez nagyban hozzájárult Kevin Rudd munkáspárti kormányának 52 milliárd ausztrál dolláros (8,5 ezer milliárd forint) fiskális élénkítő csomagja, valamint a jegybank agresszív kamatvágásainak sorozata. A fogyasztói kiadások ösztönzésére a kormány márciusban megkezdte az alacsony és közepes jövedelmű családok közvetlen támogatását, amelynek során akár összesen akár 900 millió dollárt is szétoszthatnak.

Ami a monetáris könnyítést illeti, a jegybank tavaly szeptember és idén április között nem kevesebb mint 425 bázisponttal rekord alacsony szintre, 3 százalékra mérsékelte az irányadó rátát. Eheti ülésén a monetáris tanács nem változtatott ugyan a kamatlábon, ám Glenn Stevens jegybanki kormányzó jelezte: az középtávon várt mérséklődése hagy helyet a további könnyítésnek.

A kormány ugyancsak óvatosan kommentálta a negyedéves GDP-adatokat. Rudd szerint helyes stratégiának bizonyult a masszív állami beavatkozás, ám az ország előtt álló nehézségekre és akadályokra is figyelmeztetett. "A emelkedik és nincs garancia arra, hogy a GDP nem fog esni a jövőben" - idézi a miniszterelnököt a Bloomberg. A munkanélküliségi ráta áprilisban elérte az 5,4 százalékot, ami jelentős emelkedés a 2008 februárjában regisztrált 3,9 százalékhoz képest.

Elemzők ugyancsak az emelkedő munkanélküliséggel és a gyenge hazai kereslettel indokolják óvatosságukat. Scott Haslem, az UBS vezető közgazdásza szerint csak az év második felére várható, hogy a növekedés a gazdaság egészében visszatér.

gazdasági válság GDP Ausztrália zuschlag jános Ford kevin rudd Ipsos GfK recesszióMotorola Magyarország Kommunikációs Kft. Magna George W. Bush Mariann Fischer Boel Bajnai Gordon kormányfő lett bajnai-csomag