Világgazdaság

Bankszövetség: csökkennek a devizahitelek törlesztőrészletei

A forint erősödése visszatükröződik a devizaalapú hitelek törlesztőrészleteiben - mondta Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a nemzetközi bankközi devizapiacon a forráshoz jutás költségei még nem mérséklődtek olyan mértékben, ami érdemben éreztethetné hatását a törlesztőrészletekben.

Török Zsolt országgyűlési képviselő (MSZP) hétfőn, az MTI-nek adott nyilatkozatában lakossági visszajelzések alapján azt kifogásolta, hogy a devizaalapú hitelek után fizetendő részletek a forint erősödése ellenére nem, vagy nem jelentős mértékben csökkennek.

A képviselő közölte: arra kérik a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), derítsék ki ennek okát a bankoknál végzett ellenőrzéssel.

Karsai József képviselő (MSZP) a miniszterelnököt és a PSZÁF elnökét szólította fel arra, hogy intézkedjenek a devizahitelesek törlesztőrészletének csökkentése érdekében. Kilátásba helyezte: amennyiben július 20-ig nem kerül erre sor, július 30-tól demonstrációkat szervez a bankok előtt.

A devizapiaci fejlemények egyértelműen kedveznek a devizaadósoknak: az elmúlt időszakban az állomány nagyjából 90 százalékát svájci frank kurzusa csaknem 16 százalékkal gyengült a forintéhoz képest. A fejlemények hátteréről és az euróárfolyamról bővebben itt olvashat.

MSZP bankszövetség Pataky Péter forintáfolyamAllianz Biztosító devizahitelek árfolyam