Világgazdaság

Felezett féléves forgalom

Az egyik legnagyobb gyártóbázisát Pécsett működtető Elcoteq SE az idei első fél évben feleakkora forgalmat bonyolított, mint egy évvel korábban, nettó vesztesége pedig közel háromszorosa a korábbinak. A legnagyobb európai szerződéses elektronikai gyártónak számító finn cég ez év első felében alig több mint 900 millió eurós bevételt könyvelhetett el, nettó eredménye pedig megközelítette a –70 milliót.

A mutatók rendkívüli mértékű romlásának oka zömében a világgazdasági válságban keresendő. A globálisan 21 ezer főt foglalkoztató cég vezetése a megrendelések nagyarányú visszaesése miatt már az év elején beindította több ezer fős leépítési programját, ez a saját alkalmazottainál ötezer, a bérelt munkaerővel együtt mintegy nyolcezer fős karcsúsítást jelentett. A mostani létszám alig éri el a 13 ezret.

Az átszervezések nyomán, mint korábban már megírtuk, éppen a magyarországi üzem pozíciója erősödött. Az anyacég néhány héttel korábbi döntése szerint a svéd Ericssonnak adta el 1600 főt foglalkoztató tallinni üzemét, és a jövőben az európai piacra szánt termékek gyártását egyedül Pécsre kívánja összpontosítani. A helyzet azóta nagyot változott, a a bérgyártók piacát is erőteljesen sújtja. Több nagy megrendelő – köztük a finn Nokia – úgy döntött, hogy eddigi külső megbízásainak egy részét visszaszervezi saját üzemeibe. A cégvezetés már januárban jelezte: több üzem bezárására is szükség lesz, erre a sorsra jutott az aradi és a szentpétervári gyártás is. A leépítések a magyarországi létszámot szintén érintették, a múlt év végén még több mint ötezer fős baranyai bázisról mintegy 1300 embert küldtek el,.

Az anyavállalat pénzügyi helyzetének erősítésére a napokban szándéklevelet írt alá egy kínai szakmai befektetővel. A China Electronics Corp. (CEC) csoporthoz tartozó Shenzen Kaifa Technology Co. az elképzelések szerint tőkeemeléses konstrukció keretében mintegy 50 millió euróval szállna be a finn cégbe, ezzel annak legnagyobb tulajdonosa lenne, részesedése meghaladná a 30 százalékot. Az ügyletre azonban a részvényeseknek és a hitelezőknek is rá kell még bólintaniuk VG

Elcoteq-mérföldkövek Magyarországon

A finn csoport 1998-ban telepedett meg Pécsett, egy zöldmezős beruházásban épült üzemmel. Később megvásárolta a Nokiától a pécsi monitorgyártó üzemet. Több mint egy éve újabb gyárat épített Cserkúton.

A Baranya megyei üzemekben távközlési eszközöket és berendezéseket szerelnek össze.

A Baranya megyei üzemekben távközlési eszközöket és berendezéseket szerelnek össze.-->

Egészségbiztosítás Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) KK - Főoldal bal elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság kutatás KK - Főoldal jobb Malév A szerkesztő ajánlja Sziget Fesztivál BKV Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek katasztrófák oktatás autó gyógyszeripar repülés Reklám és Média Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása BNR MSZP-ügyek Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Botrányok a politikában Vaskerék Egyesült Államok EU aloldal Tudomány - Kultúra infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon