Világgazdaság

Követi az igényeket az Audi Hungaria

Az első fél évben végrehajtott 1,1 milliárd forintos beruházás eredményeként az Audi Hungaria Motor Kft. megkezdte egy új dízelmotorcsalád sorozatgyártását. A 90 és 105 lóerős teljesítményű, 1,6 literes TDI motort az Audi mellett a Volkswagen konszernhez tartozó márkák (VW, SEAT, Skoda) több modelljébe építik be. Az új motor sorozatgyártását a négyhengeres dízelmotorok már meglévő gyártósorába integrálták. Ez a gyártósor egy két évvel ezelőtt végrehajtott 11 milliárd forintos fejlesztés révén jött létre. Az egész évre vonatkozó beruházási terv az idén is meghaladja a 200 millió eurót.

Egy új motorcsalád sorozatgyártását évekig tartó tervezés, illetve kapacitásfejlesztő beruházások előzik meg. Így éppen jókor zárult le ez az időszak ahhoz, hogy manapság, amikor a megmaradt autóvásárlók az egyre kisebb hengerűrtartalmú, illetve a gazdaságos motorral szerelt autókat keresik, Győrben is megkezdődjön a keresletet kielégítő motorok gyártása. A társaság termékpalettájának fejlesztése ugyanakkor a munkahelyek megmaradását is jelentheti.

Tavaly 1,9 millió motor, illetve 60 359 Audi TT Coupé és TT Roadster, valamint A3 Cabriolet készült Győrben. Ez a járműgyár fennállása óta a legjobb eredmény, ugyanakkor a különféle beruházásokra fordított 309 millió euró is rekord. Ezzel 3,611 milliárd euróra növekedett az anyacég által 1993 óta a vállalatra szánt beruházási öszszeg. A múlt évi beruházások közül a legnagyobb tétel, 112 millió euró a motorgyár továbbfejlesztésére ment: 13 új motortípus gyártását kezdték meg. Az újdonságok között van egy öthengeres benzines, valamint egy hathengeres dízel, amely már most teljesíti a csupán 2015-ben érvénybe lépő károsanyag-kibocsátási normát. Az új fejlesztésű, 340 lóerős, öthengeres motor hajtja meg a Győrben készülő TT sportkocsi RS változatát, amelynek sorozatgyártását a közeljövőben kezdi meg az Audi Hungaria. 2006 óta a cég számos alumínium karosszériaelemet szállít az Audi R8 szupersportautóhoz.

Az Audi AG tavaly a tizenharmadik egymást követő évben ért el értékesítési rekordot 1 003 469 gépkocsi eladásával, ez 4,1 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A cég árbevétele 1,7 százalékkal, 34,2 milliárd euróra, adózott eredménye pedig 32 százalékkal, 2,18 milliárd euróra emelkedett. A cégcsoport hosszú távú terveiben másfél millió gépkocsi eladása szerepel 2015-re. DK

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Bajnai Gordon OTP K&H Bank Zrt. Gazdasági Versenyhivatal Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Felmérések autóipar Hitelek: lakás autó A szociális és adórendszer átalakítása Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt fogyasztási cikkek Ipsos Élelmiszerpiac A munka világa bencze józsef Botrányok a politikában Sólyom László MDF-ügyek Fővárosi ügyek Piacbefolyásoló adatok OECD infokommunikáció