Világgazdaság

Milyen a tipikus Jobbikos? Fiatal, diplomás, budapesti férfi

Stabil középpárttá erősödött a Jobbik, az SZDSZ viszont szinte teljesen elveszítette támogatóit – idézi a népszava.hu a Marketing Centrum felmérését, amelynek eredményéről az MTI-től értesült.

A megkérdezettek 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyetlen politikai irányzatot sem érez "önmagához legközelebb állónak". A szociáldemokráciával 18, a konzervativizmussal 17, a liberalizmussal 12, a nemzeti radikalizmussal pedig 6 százalék azonosul. Utóbbiak kétharmada Jobbik-támogató, de a Jobbik táborának mindössze 45 százaléka érzi a nemzeti radikalizmust önmagához közel állónak - idézi a lap a közleményt.

A Marketing Centrum megállapította: a Jobbik jelenlegi tábora a 18-29 éves korosztályban 12 százalékot, míg a 60 évnél idősebbek körében 5 százalékot tesz ki. Budapesten, illetve a közép-magyarországi régióban a megkérdezettek 12 százaléka Jobbik-támogató, a Dél-Dunántúlon viszont csak 5 százalékuk az.

A felmérés szerint a szakképzetlenek körében 5, az érettségizettek és a diplomások között viszont 12 százalék a támogatóik aránya. A Jobbik a férfiak körében 12, míg a nők körében csak 6 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. Ez azért figyelemreméltó, mert más pártoknál nem igazán jelentősek a nemek szerint különbségek - mutattak rá a közleményben.

motorola infrastruktúra-fejlesztés OTP szavazóbázis Herczog László Soós Csaba A szerkesztő ajánlja közvéleménykutatás EGIS Nyrt. Apple AXA Bank Europe Zwack Unicum nyrt. MSZP-ügyek Sony Jobbik A munka világa Renault Mazda Kóka János Siemens Magyar Telekom Nyrt. Európai Unió Állami Számvevőszék Volkswagen Csoport ingatlanpiac Bajnai Gordon kormányfő lett arányokBajnai Gordon kormányfő lett