Világgazdaság

Nagyon beindultak térségünkben a szoftverkalózok

Magyarországon az elmúlt fél évben a Nemzeti Nyomozóhivatal összesen 250 terabyte illegális tartalmat foglalt le.

Az idén eddig több mint négyezer jogi eljárás indult illegális szoftverhasználat miatt az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA térségben, s az emiatt kirótt kártérítések értéke elérte a 3,4 millió dollárt (mintegy 650 millió forint) – derül ki az üzleti szoftverek használatának jogtisztaságát felügyelő Business Software Alliance (BSA) összesítéséből.

A BSA ez év júniusában egy német társasággal szemben a régió eddigi második legnagyobb értékű eljárását zárta le, ahol is a kártérítésként és a licencekért fizetett összeg meghaladta a másfél millió dollárt. Magyarországon az elmúlt fél évben – a BSA információszolgáltatása alapján – az eddigi legátfogóbb razziát bonyolították le, ennek eredményeként a Nemzeti Nyomozóhivatal 43 számítógépes szerveren tárolt szoftvereket, filmeket és zenét, összesen 250 terabyte illegális tartalmat foglalt le.

A szellemi jogok eltulajdonítása sokak szemében továbbra sem elítélendő – nyilatkozta korábban lapunknak Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. A válság hatására az egész régióban érezhetően megnőtt az illegális szoftverhasználat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

BÉT - Napi események PSZÁF Aegon Biztosító OTP A szerkesztő ajánlja szoftverpiac Vállalati jelentések forintárfolyam Demján Sándor Apple kalózok Cashline Kft Federal Reserve - Fed A munka világa Microsoft ERSTE AG illegális szoftverOszkó Péter infokommunikáció Bank of America