Világgazdaság

Pontosan hány új influenzás van Magyarországon?

Május végén azonosították az első hazai A(H1N1) influenza fertőzést hazánkban. Az azóta felfedezett 47 esetből egy halállal végződött. A világon 868 ember vesztette eddig az életét.

Az elmúlt 24 órában Magyarországon 39 influenza A(H1N1) gyanús beteg mintájának a vizsgálatát végezte az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ. Hat betegnél igazoltak új influenzavírus által okozott megbetegedést. Mind a 6 beteg kielégítő állapotban van.

Május 29., az első hazai fertőzés óta az eddig megerősített esetek száma összesen 47, melyből egy megbetegedés halállal végződött. Az új betegek közül öten külföldön jártak: az Egyesült Királyságban, Görögországban, Taiwanon, Spanyolországban és Ausztráliában. Egy beteget egy Görögországból hazaérkezett ismerőse fertőzött meg.

Eddig összesen 151 656 influenza A(H1N1) vírus által okozott megbetegedést jelentettek a világon, amelyek közül 868 halálos kimenetelű volt.

Hazánkban 6 millió védőoltást rendeltek meg a hatóságok a vakcinát gyártó Omninvest Kft-től, amely hetente 500 ezer adagot képes előállítani. A megrendelt mennyiség megfelel az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának, ők a lakosság 60 százalékának beoltását tartják fontosnak a világjárvány mérséklése érdekében. Az oltás várhatóan októberben kezdődik.

A megrendelt mennyiségből 4 milliót térítésmentes kapnak meg elsősorban az egészségügyi dolgozók, a fontos közszolgálatot végzők, a krónikus betegek és más rászorultak. Két milliót a munkáltatók igényelhetik dolgozóik beoltására. E mellett kapható lesz a patikákban is a vakcina. Már lehet jelentkezni védőoltásra a háziorvosoknál.

Az ÁNTSZ cáfolja a vádat, hogy késlekedett volna az új vírusban életét vesztett 41 éves férfi esetének közzétételével, akinek alapbetegségei mellett ez is közrejátszott a halálában. A pozitív vizsgálati eredmény és a beteg beazonosítása után azonnal értesítették a hazai egészségügyi kormányzatot és a lakosságot, valamint az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és az Európai Betegségmegelőző Központot (ECDC).

halálozás Mesterházy Attila oltás Simor András IMF-megállapodás a(h1n1) Budapest Bank