Világgazdaság

Varga nem hagyta magát: Forma 1 2016-ig Hungaroringen

További öt évvel meghosszabbították a Magyar Nagydíj 2011-ig szóló szerződését, így biztossá vált, hogy 2016-ig rendeznek Forma-1-es futamot a Hungaroringen.

A hivatalos dokumentumot Bernie Ecclestone, a Forma-1 jogtulajdonosa és Varga Zoltán sportért is felelős önkormányzati miniszter látta el kézjegyével vasárnap Mogyoródon. "Ecclestone úr egy nagyon kemény üzletember, de nem hagytam magam - nyilatkozta Varga Zoltán. - Végül egy rendkívül korrekt tárgyalás lezárásaképpen egy komoly szerződést írtunk alá, amely hatalmas eredmény."

Varga elmondta: a kormány 2011-ig évente tíz százalékkal fizet többet a jogdíjért, ám az új szerződés értelmében 2012-től ez hét és fél százalékra csökken. Lapunk májusi információi szerint jövőre 22,05 millió dollár a jogdíjért fizetendő összeg. "Közép-kelet Európában ez az egyetlen verseny, óriási érték, amelyre megéri pénzt áldozni. Magyarország hírnevét így tudjuk a legjobban elvinni a világba" - jelentette ki Varga.

A miniszter hozzátette, hogy Ecclestone maximálisan elégedett az idei rendezéssel is, ám abban mindketten egyetértettek, hogy a brazil Felipe Massa szombati szörnyű balesete rányomja a bélyegét a vasárnapi futamra.

Ecclestone egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: "Folyamatosan tárgyalunk egy moszkvai verseny megrendezéséről és kapcsolatban vagyok a bolgár sporthatóságokkal is, de mindent meg fognak tudni a maga idejében!"

Az új szerződéssel a Magyar Nagydíj a Forma-1-es világbajnoki versenynaptárban a harmadik leghosszabb ideje egy helyen sorra kerülő viadal: az első helyen Monte-Carlo áll, ott 1955-től kezdve róják a köröket, míg Monzában 1981 óta. A XXIV. Magyar Nagydíj most kezdődik.

varga zoltán önkormányzati miniszter Bernie Ecclestone Hungaroring Forma 1 Magyar Nagydíj