Világgazdaság

Szemfényvesztés volt a sikeres aukció

Ma 5 éves amerikai állampapír aukciót tart a pénzügyminisztérium, ahol a meghirdetett mennyiség 39 milliárd dollár – tudósít a Cashline.

A tegnapi 2 éves lejáratú kötvényaukció sikeresnek volt mondható, hisz több mint másfélszeres kereslet mellett zajlott, és végül 43 milliárd dollár értékben találtak gazdára az értékpapírok. A héten összesen újabb 100 milliárd dollárt meghaladó állampapírt akar "rásózni" a befektetőkre az amerikai pénzügyminisztérium, mellyel az intenzív finanszírozási igényt próbálja kielégíteni (például a stimulus csomagból eredően, illetve a kisebb adóbevételek miatt).

A bökkenő csak az, hogy sok esetben kiderült, mint ahogy múltkor is, hogy a Fed két nappal később az aukción értékesített mennyiség felét visszavásárolta az elsődleges forgalmazóktól, eléggé belerondítva a képbe.

Szóval csak szemfényvesztés volt az egész sikeres aukciós procedúra, ami egyáltalán nem mutatja a valós finanszírozási hajlandóságot. És az erőltetett aukciós hullámban nem nagyon várható megnyugvás szeptemberben sem, úgy tűnik, állandósulni látszik a kéthetente "kalapács alá" kerülő 100 milliárdos összeg. A helyzetet pedig csak árnyalja az amerikai kormányzat pesszimistább előrejelzése is, mely szerint az amerikai államadósság közel megduplázódhat a következő 10 évben, de a költségvetési hiány miatt is egyre több aggódó hang fogalmazódik meg.

A Fehér Ház 2011-re már megszorítást tervez (itt már az adóemelések is szóba kerülhetnek, kompenzálva a Bush kormányzat adakozó és túlköltekező politikáját), a 2010-2019-es deficit nagyobb lesz, mint várták, főként a recessziónak köszönhetően. Emiatt sok kritika éri az Obama kabinetet, pláne, hogy az elnök az egészségügy átfogó reformját is meghirdette, ami további 1000 milliárd dollárral terhelheti meg a költségvetést.

Mindenesetre érdemes kiemelni, hogy a túlzott állampapír kibocsátás csak a vállalati szféra elől szívja el forrásokat, illetve az elmúlt időszakban már Kína sem annyira aktív vásárlója a tengerentúli kötvényeknek, sokkal inkább vállalatfelvásárlásokat hajt végre, gondolván arra, hogy értelmesebb úton is be tudja fektetni a jelentős dollártartalékait.

Obama finanszíroz Fed államkötvény stimulus aukció dollárAllianz Biztosító állampapír Bush