Világgazdaság

A magyar GDP jövőre már pozitív meglepetéssel is szolgálhat

Optimistán nyilatkoznak az elemzők a hazai kamatpálya alakulására. A javuló makro környezet teret engedhet a magyar Nemzeti Banknak (MNB) hogy agresszívabb vágássorozatba kezdjen, így tavaszra akár 5 százalékra is ereszkedhet a forint után fizetett kamatfelár.

Legalábbis a Barclays Capital legfrissebb elemzése szerint a jelenlegi szinthez képest 300 bázisponttal süllyedhet alá áprilisig az irányadó ráta.

„Az elnyúló lehetővé teszi az agresszívabb vágást. A visszatartott belső kereslet és a javuló külső kereslet kombinációja kedvező környezetet nyújt a monetáris lazításnak” – véli a két Barclays elemző: Christian Keller és Arko Sen. A két szakértő úgy véli, hogy a tavaszt követően akár egy évig is, vagyis 2011-ig maradhat 5 százalékon az alapráta.

A gazdasági környezet javulását prognosztizálja a Wood & Company. Prágai elemzőjük, Raffaella Tenconi szerint, a magyar pozitív meglepetéssel is szolgálhat már jövőre, köszönhetően a külső kereslet megugrásának, és a lassan élénkülő belső keresletnek.

A Barclays prognózisát ugyanakkor túl optimistának tartja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, de szerinte is már szeptember végén újabb 50 bázispontos vágással folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, év végére 7 százalék környékére várja ráta alakulását a szakértő.

Suppan szerint előbb utóbb lassulni fog a ciklus, és valamelyest szűkül az MNB mozgástere. A forint még most is az érzékenyebb régiós devizák közé tartozik, főleg a cseh koronához képest, amely „beton biztosan” tartja magát, annak ellenére, hogy politikai bizonytalanság uralkodik Prágában, és a költségvetési egyensúly körül is több a kérdőjel, mint idehaza.

Suppan szerint Magyarországon erőteljesen javuló a finanszírozási helyzet: mind a folyófizetési mérleg, mind a külkereskedelmi egyensúly tekintetében. Ezek támogatólag hathatnának a forintra, bár érdekes módon, a ma publikálásra kerülő külkereskedelmi adatra alig reagált a fizetőeszköz.

Suppan szerint ez azért van, mert a forint most inkább a nemzetközi hírekre rezonál, elsősorban amerikai indexek mozgásával mutat erős párhuzamot. Vagyis érvényesül az a három negyed éve tartó hatás, amely a kockázati étvágy emelkedésével azonos módon gyengíti a dollárt és erősíti a régiós devizákat. Jelenleg is ezt látjuk, az amerikai fizetőeszköz egy éves mélyponton mozog az euróval szemben, 1,45-ös szintet is érintette a jegyzés, míg a forint-euró kurzus szerdán 269,70-ig süllyedt. Igaz aztán visszagyengült 270,70 forintra.

A lengyel zloty ennél jelentősebben gyengült ma: 0,6 százalékot 4,11-es szintre az euróval szemben. Míg a cseh korona 0,2 százalékkal ért kevesebbet: 25,53-at a közös pénz ellenében. „az ázsiai részvényindexek mai csökkenése hat ki a zlotyra és a régiós devizákra” – mondják a varsói Bank BPH SA szakértői. A forint tartja magát a dollárral és a frankkal szemben: előbbi ára 186,6-os szinten, utóbbi 178,8-on állt szerda délben.

Ugyanakkor a dollár-forint korreláció gyengülni fog a jövőben, erre utalt, hogy a múlt héten a hazai beszerzési menedzserindex vártnál rosszabb adatára érzékenyen reagált a forint. Suppan Gergely nem számít jelentős korrekcióra a nemzetközi részvénypiacon, az elemző szerint inkább az a kérdés, hogy VV válság lesz-e, tehát a márciusi mélypontra kerülhetnek vissza a mutatók, vagy folytatódik az egyenes irányú kilábalás. A forint helyzete mindenesetre stabilizálódhat, a külkereskedelmi és folyófizetési adatok mellett a megugrott deviza tartalék, és az IMF halasztása is erősítő hatással bír. Miközben Lengyelországban és Csehországban bizonytalanabbá válhat a költségvetés helyzete.

forint Takarékbank zloty dollár MNB Suppan Gergely frank árfolyam kamat