Világgazdaság

A túlélésért küzd Ukrajna

Csak az elnökválasztás után lehet határozott kormányzati politikára számítani

A Julija Timosenko miniszterelnök, Viktor Juscsenko államfő és a parlament legnagyobb frakcióját irányító oroszbarát Viktor Janukovics közötti háborúskodás hovatovább lehetetlenné teszi Ukrajnában a gazdasági reformok végrehajtását.

Márpedig ezek nélkül a Nemzetközi Valutaalap további hiteleinek lehívása is veszélybe kerülhet, és romolhat az egyes jelek szerint már stabilizálódó gazdaság teljesítménye.

Kijev eddig 10,6 milliárd dollárt hívott le a tavaly novemberben jóváhagyott 16,4 milliárdos IMF-hitelkeretből, és a következő, 3,8 milliárdos részletet október végén vagy november elején szeretné megkapni.

A vállalt reformok jelentős része – így a jegybanki függetlenség erősítése, a lakossági gázár emelése, a nyugdíj- és az adórendszer átalakítása és a szociális kiadások befagyasztása – azonban mindeddig nem valósult meg. Juscsenko elnök azzal vádolta meg a vele egykor szövetséges Timosenkót, hogy a Moszkvával való lepaktálás árán is biztosítani akarja személyes hatalmát, Janukovics pártja pedig a parlamenti munka fizikai ellehetetlenítésével akadályozza a reformokat.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

janukovics Ukrajna tyimosenko politikai megosztottság Juscsenko