Világgazdaság

A válság gyümölcse a külker aktívum - Lassú az élénkülés

A válság "gyümölcse" ugyan a továbbra is félmilliárd euró körüli többletet mutató külkereskedelmi mérleg, amely javítja a gazdaság külső egyensúlyát és az ország megítélését, de a júliusi adatok alapján az is látszik, hogy csak lassú lesz a kilábalás a válságból - mondták az MTI által szerdán megkérdezett elemzők.

A KSH közlése szerint a külkereskedelem többlete júliusban 548 millió euró, az első hét hónapban 2,6 milliárd euró volt, a havi egyenleg 972 millió euróval, az első hét havi pedig 2,7 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Az euróban számolva 18 százalékkal a behozatal pedig 32 százalékkal csökkent 2008 júliusával összevetve, míg az első hét havi visszaesés a kivitelnél 25, a behozatalnál 31 százalék volt. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: a hét elején még a várakozásoknál jóval kedvezőtlenebbnek tartotta volna az export júliusi, 18 százalékos visszaesését, a keddi, lesújtó ipari termelési adatok azonban már előrevetítették a külkereskedelmi forgalom legfrissebb adatait.

Magyarország főbb exportpiacain júliusban már mutatkoztak az élénkülés jelei, ez azonban nem tükröződött a magyar kiviteli adatokban: az export éves összehasonlításban még jelentős visszaesést mutat az egy évvel korábbihoz képest.

A csökkenés üteme azonban már mérséklődő, és Török Zoltán szerint mindez azt jelzi, hogy csak lassú lesz a kilábalás a válságból. Az elemző ennek ellenére optimista: úgy vélte, hogy a következő hónapokban élénkülhet a magyar gazdaság.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a júliusi külkereskedelmi adatok illeszkednek az eddigi trendbe, és az egyenleg kedvezőbb lett a szerinte túlzottan pesszimista piaci várakozásoknál.

Kedvezőnek nevezte a hónapok óta meglévő aktívumot, de ennek oka - a jelentősen visszaeső export és az ennél is jobban szűkülő - hosszabb távon nem marad fenn; ez a válság "hozadéka" - mondta.

Véleménye szerint a júliusi előzetes adatok nem okoztak meglepetést, az egyenleg és a dinamika is az elmúlt hónapokban megszokottak szerint alakult.

külkermérleg import BUDA-CASH Brókerház export