Világgazdaság

Az egész EU-ban gond a körbetartozás

Az európai üzleti vezetők körében egyre nő az aggodalom, hogy az Európai Bizottság által áprilisban kezdeményezett irányelv-módosítás nem lesz képes megoldani a számlák késedelmes kifizetéséből fakadó problémákat.

Legutóbb gyógyszer- és építőipari cégek jelezték, hogy rendre később kapják meg az elvégzett munkájukért nekik járó kifizetéseket az állami szektorhoz tartozó ügyfeleiktől.

A 2000/35/EK-irányelv módosítása szerint a helyi hatóságoknak, nemzeti kormányzati intézményeknek és az európai ügynökségeknek 30 napon belül ki kellene egyenlíteniük számláikat. Ha ezt nem teszik meg, kamat fizetésére kötelezhetők.

Egyúttal fedezniük kellene a behajtási költségeket, és velük szemben kártérítési igény is érvényesíthető lenne, a késedelem első napjától kezdve az esedékes összeg 5 százalékával egyenlő mértékben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót infrastruktúra-fejlesztés számla kutatás Bajnai Gordon turizmus kifizetésKKV aloldal Gyógyítás-finanszírozás BKV orosz-ukrán gázvita Lakossági energiaellátás Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam ITD Hungary Felmérések Elemzői vélemények Hitelek: lakás oktatás autó molnár csaba körbetartozás A KSH jelenti repülés Reklám és Média Részvénypiacok MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek A munka világa Deviza- és árupiac KKV aloldal utazás Mol Botrányok a politikában Európai Unió EU aloldal ingatlanpiac bajnai-csomag MÁV infokommunikáció építőipar Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter tömegközlekedés