Világgazdaság

Az orosz piacon terjeszkedne az Alstom

Szeretné a legtöbbet kihozni az orosz vasúti piac várható növekedéséből az Alstom Transport. Az orosz állami vasúti cégóriás, az RZSD elnöke, Vlagyimir Jakunyin ugyanis grandiózus stratégiai terveket vázolt fel a nemrégiben tartott Expo 1520 szakkiállításon, Moszkva mellett.

A nagy befolyású első ember 400 milliárd dollárnyi beruházást irányzott elő 2030-ig a vasút fejlesztésére, ehhez minden bizonnyal élvezni fogja az állam támogatását is.

Az Alstom francia cégcsoport vasúti járműveket gyártó részlege, az Alstom Transport igyekszik a helyi igényekre szabott taktikával a piacra férkőzni. Az orosz vezetés kimondottan előnyben részesíti a hazai gyártású vasúti eszközök beszerzését, így meglehetősen nagy piaci előnyt élvez a legnagyobb orosz iparági beszállító, a Transzmasholding.

A francia vállalat ezért első lépésben ez év áprilisában stratégiai együttműködésre lépett az RZSD által 25 százalék plusz egy erejéig tulajdonolt nagyvállalattal. A kooperáció keretében az Alstom és a Transzmasholding 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal létrehozott egy közös vállalkozást vasúti járművek fejlesztésére.

A piaci jelenlétet és a tavaly kötött szövetséget szeretné tovább erősíteni a francia vállalat azáltal, hogy magában a Transzmasholdingban is vásárol a tervei szerint 25 százalék plusz egy részvénnyi pakettet, amely biztosítja számára a vétójogot.

Természetesen mindenképp igyekeznek majd elkerülni ennek alkalmazását, hiszen a tulajdonostárs, az RZSD egyben a fő megrendelője is az orosz vasúti gyártónak – szögezte le Philippe Mellier, az Alstom Transport elnöke.

A vállalatvezető lapunk kérdésére kifejtette: még sokat kell tanulmányozniuk az orosz partnerekkel történő üzletelést. A cég jó megítélése vajmi keveset számít ezen a piacon, ha nem tud az eladó személyes kapcsolatot teremteni a vevővel – fűzte hozzá.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.


[enews_gallery id='500118']

RZSD vasút Alstom Transzmasholding Orosz