Világgazdaság

Egészséges mobilötletek

A hangalapú bevételek folyamatos csökkenésével szembesülő mobiloperátorok elsőrendű üzleti érdeke, hogy minél több alternatív szolgáltatást ígérő területet találjanak. Az egyik ilyen nagy lehetőséget az egészségügy és a rá építhető lakossági alkalmazások jelenthetik. Ezt igazolják a felmérések is. Az egyik legutóbbi szerint a következő esztendőkben évente megkétszereződhetnek az otthoni egészségügyi alkalmazásokra és szolgáltatásokra fordított családi kiadások az Egyesült Államokban.

Az ebből élő tengerentúli vállalkozások 2013-ban már mintegy 4,4 milliárd dolláros piacon osztozhatnak – derül ki a Park Associates felméréséből. Az egyik fő hajtóerő a kormányzati elszántság, az Obama-adminisztráció által célul kitűzött egészségügyi reform várhatóan a technológiai cégeknek is lökést ad, és ösztönzi azokat a minél több vezeték nélküli kapcsolat fejlesztésére. Az amerikai kormány ígérete szerint minden olyan újítást támogat – beleértve az egyes vizsgálati eredmények elektronikus úton való eljuttatását –, amely javítja az egészségügy hatékonyságát, és nem utolsósorban hosszú távú üzleti lehetőségekhez juttathatja a mobilszolgáltatókat is. A krónikus betegségek és a diagnosztikai készülékek monitorozása mellett a wellness-fitnesz, illetve általában az egészséges életmód hívei is célpontjai lehetnek a fejlesztéseknek.

Már működő modellek is léteznek, az egyik legutóbbi nagy üzlet is az Egyesült Államokban született, nem véletlenül, hiszen ott a legnagyobb mértékben piacosított az egészségügy, nem beszélve a mobilszegmensben tapasztalható ádáz versenyről. A közelmúltban jelentették be, hogy exkluzív megállapodást kötött a legnagyobb ottani mobiloperátor, a Verizon Wireless a LifeWatchcsal. Utóbbi társaság a vezeték nélküli telemedicina-szolgáltatások meghatározó szolgáltatója a tengerentúlon. A szerződés szerint a LifeWatch szív-betegek számára bevezetett távmonitorozó szolgáltatásának a Verizon Wireless hálózata a preferált. A távfigyelést már több mint 60 ezren használják annak 2007. januári bevezetése óta. A szolgáltatást az USA 50 legjelentősebb szívcentruma is igénybe veszi.

Az ilyen jellegű fejlesztéseknek az adhat alapot, hogy a mobiltelefon az egyik legjobban használható helymeghatározó eszköz. A rádiótelefon-hálózat mindig be tudja azonosítani, hogy az adott készülék éppen melyik bázisállomás hatósugarában van, amely néhány méteres pontossággal meghatározza a telefonáló vagy a SIM kártyás eszközt használó helyét. A helymeghatározás segítségével egyfelől a páciens gyorsan megtalálhatja a legközelebbi rendelőt vagy patikát, de proaktívan tájékoztathatja orvosát az egészségügyi mutatóiról is, sőt, ha sürgős segítségre szorul, a helymeghatározó segít a megtalálásában.

A lehetőségre mostanában kezdenek felfigyelni mind a készülékgyártók, mind az operátorok. Az IBM Mobile Health Toolkitje egyebek mellett a testtömeg, a szívritmus, a vérnyomás, a légzés és a vércukorszint adatait továbbítja a monitoringközpontba. Egyben figyelmeztet a tabletták bevételére, az injekciók beadására.

Az Ericsson is fejlesztett egy mobil-egészségügyi monitoringrendszert, amelynek a tesztelésével eddig jó tapasztalatokat szerzett. Ezek során kiderült például, hogy a mobilos távfelügyelet jóval olcsóbb, mint ha a páciens rendszeres ellenőrzésekre járna. A cukorbetegek esetében akár 50 százalékkal is csökkenhetnének a kezelési költségek a mobilmonitoring bevezetésével. Néhány dél-európai ország kórházaiban már üzemel a rendszer.

A MedicTouch LLC és a Sun Microsystems pedig olyan hordozható egészségügyi és wellnessfigyelő eszközt fejlesztett ki, amelynek segítségével az ügyfelek nagy felbontású képernyővel ellátott mobiltelefonon keresztül figyelhetik a szívverésüket, és egy Java-kompatibilis szerverre továbbíthatják az adatokat. SGy

Itthon is elindultak már az első éles projektek

A mobil-egészségügyi alkalmazásokat a hazai szolgáltatók is stratégiai területnek tartják, és egyre ígéretesebb üzletet látnak benne, olyannyira, hogy ha szükséges, a fejlesztésbe is beszállnak. Eddig a legtöbb egészségügyi szolgáltatást a Pannon vezette be, többségét meg is finanszírozta. Idesorolható a mobil EKG, a nagy terhelésnek kitett személyek – például a sportolók, illetve a szívbetegek – folyamatos felügyeletét ellátó eszköz, de még ennél is egyedülállóbb a mobilos magzati szívmonitoring, amely a várandós kismamáknak nyújt segítséget.

A szolgáltatás már a külföld érdeklődését is felkeltette. Az egészségügyi vállalkozásoknak szól a DataMed egészségügyi adatkommunikációs rendszer, amelynek segítségével a gyógyítási folyamatban részt vevő orvosok, intézmények, páciensek cserélhetnek elektronikus formában adatokat, információkat.

A versenytárs Magyar Telekom közreműködésével All-Fitt néven fut egy többszereplős projekt, amelyben szenzorral ellátott ékszereket, órákat fejlesztenek. Az eszközök mérni tudják a testhőmérsékletet, pulzust, vérnyomást, EKG-jelet, vércukorszintet vagy az elégetett kalóriák menynyiségét, valamint az UV-sugárzás erősségét. Az adatok egy webes felületen keresztül tekinthetők meg, amely módot ad az eredmények értékelésére is.

A szolgáltatás már a külföld érdeklődését is felkeltette. Az egészségügyi vállalkozásoknak szól a DataMed egészségügyi adatkommunikációs rendszer, amelynek segítségével a gyógyítási folyamatban részt vevő orvosok, intézmények, páciensek cserélhetnek elektronikus formában adatokat, információkat.

A versenytárs Magyar Telekom közreműködésével All-Fitt néven fut egy többszereplős projekt, amelyben szenzorral ellátott ékszereket, órákat fejlesztenek. Az eszközök mérni tudják a testhőmérsékletet, pulzust, vérnyomást, EKG-jelet, vércukorszintet vagy az elégetett kalóriák menynyiségét, valamint az UV-sugárzás erősségét. Az adatok egy webes felületen keresztül tekinthetők meg, amely módot ad az eredmények értékelésére is.-->