Világgazdaság

El a kezekkel Sukorótól! - Közéleti személyiségek nyílt levele

Nyílt levélben tiltakoznak a kormány sukorói beruházással kapcsolatos tevékenysége ellen művészek, közírók, akadémikusok, országgyűlési képviselők.

Mint írják, bár az Állami Számvevőszék vizsgálata értelmében a King''s City beruházással kapcsolatos ügylet semmisnek tekintendő, a pénzügyminiszter mégis nyílt levélben ajánlotta fel a további tárgyalást a bűncselekménnyel gyanúsított beruházónak - számol be az InfoRádió.

Többek között Lányi András író, Mellár Tamás közgazdász, Bagi Béla országgyűlési képviselő, Náray-Szabó Gábor akadémikus, Zlinszky János egyetemi tanár, volt alkotmánybíró írta alá azt a nyílt levelet, melyet az Állami Számvevőszék által a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavalyi tevékenységéről készített jelentése kapcsán írtak a Pénzügyminisztériumnak, tiltakozásképpen.

Az ÁSZ jelentés külön fejezetben elemzi a Sukoróra tervezett King''s City gigaberuházás előkészítésével kapcsolatos földcsere ügyletet, amellyel összefüggésben egyértelműen leszögezi, hogy az nem volt sem szabályos, sem célszerű. Magát a szerződést pedig - a legsúlyosabb magánjogi jogsértés okán - semmisnek értékeli.

"S még nagyobb felháborodással fogadtuk azt a hírt, hogy a magyar pénzügyminiszter ahelyett, hogy minden erejével igyekezne megakadályozni a törvénytelenségek sorozatával terhelt beruházás előkészítését, nyílt levélben ajánlotta fel további tárgyalási készségét a bűncselekmény gyanújába keveredett befektető számára" - olvasható a nyílt levélben.

"Alulírott, a nemzet sorsáért aggódó magyar állampolgárok kérjük, követeljük: ne tegyék! A magyarok saját döntéseik és elhatározásuk szerint akarnak élni hazájukban! S ezt a tényt mind a magyar kormánynak, mind a Magyarországot sajátjának tekintő külföldi befektetőnek tudomásul kell vennie! Elég volt hazánk tönkretételéből! El a kezekkel Sukorótól, el a kezekkel Magyarországtól!"

A nyílt levél aláíróinak listáját itt olvashatja el 

közéleti személyiségek Sukoró nyílt levél beruházás