Világgazdaság

Főleg az ING dolgát nehezíti meg - Szigorít bónusz ügyben Hollandia

Elsősorban az ING dolgát nehezítheti meg az a Hollandiában elfogadott magatartási kódex, amelynek értelmében a bankok igazgatósági tagjai számára ezentúl legfeljebb az éves alapfizetésüknek megfelelő jutalmat szabad kifizetni.

Az ország legnagyobb és egyben leginkább nemzetközi bankja ugyan – súlyos pénzügyi nehézségei miatt – az idén egyáltalán nem készül bónuszt adni a vezetőinek, de korábban az alapbért jóval meghaladó mozgó juttatásokat fizetett.

Megfigyelők szerint az új szabályok életbelépésével az ING nehezebben tud majd elismert külföldi szakembereket megnyerni az igazgatói tisztségekre.

A holland bankszövetség (NVB) szerint az ágazat kezdeményezte az önmérsékletre kötelező kódexet, mivel alapvető érdekük a bizalom helyreállítása. Wouter Bos pénzügyminiszter nyomása nélkül azonban aligha lépett volna az NVB.

A szaktárca azért tudta érvényesíteni akaratát, mert tavaly ősz óta több holland banknak is nagy összegű támogatást adott a túléléshez. Az ING például októberben 10 milliárd eurót kapott, az idén pedig az állam garanciát vállalt kockázatos jelzálogalapú eszközeire.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hollandia BÉT - Napi események KSH A Monetáris Tanács kamatdöntései Bajnai Gordon NVB szaktárcaFederal Reserve - Fed A szerkesztő ajánlja akciók Dávid Ibolya bankszövetség Joseph Stiglitz Bank BAMOSZ Betéti kamatok bónusz mezőgazdaság A Madoff-csalás Federal Reserve - Fed ING Baja Ferenc tömegközlekedés Robert Fico