Világgazdaság

Geotermikus energia fűtheti Szentlőrincet

Eredményes volt a PannErgy Nyrt. szentlőrinci geotermikus kútfúrása, az elsődleges tesztek alapján körülbelül 1700 méteres mélységből megközelítőleg 80 Celsius-fokos, percenként 1150 litert meghaladó hozamú víz termelhető ki; ez mintegy 4 MW maximális hőteljesítménynek felel meg – áll a társaság tegnap nyilvánosságra hozott közleményében.

A vállalat 2009 áprilisában kezdte meg első geotermikus kútjának fúrását Szentlőrinc városa mellett, elsődlegesen a helyi távhőszolgáltatás hőigényének fedezése céljából. A fúrási tevékenység az előzetesen tervezettnél hosszabb ideig tartott, részben a gépek és berendezések többszöri meghibásodása, részben bizonyos geológiai információk újraértékelése miatt. A végleges tesztek és mérések a következő hetekben befejeződhetnek – áll a közleményben.

„Az előzetes sikerek igazolják geológiai méréseink helyességét. Ezek az eredmények nemcsak alátámasztják eddigi stratégiánkat, de egyben új lendületet adnak további projektjeink megvalósításához” – állítja Bokorovics Balázs, a PannErgy igazgatótanácsának elnöke a közleményben. A folyamat a kútfúrás után azzal folytatódik, hogy meg kell találni a visszasajtolás pozícióját – tájékoztatta a Világgazdaságot Horuczi György, a cég üzletfejlesztési igazgatója. Amenynyiben megtalálják a megfelelő helyszínt, megfúrják a visszasajtoló kutat. Ha ez megtörténik, akkor elindul a megtermelt hő városi távfűtőhálózatba kapcsolása, az összeköttetés kiépítése. Az újonnan fúrt kút és a távhőhálózat jelenlegi erőműve egymáshoz közel helyezkedik el, ezért ez a munkafázis nem vesz igénybe túl sok időt. Ha befejeződik a kiépítés, akkor Szentlőrinc teljes távhőigényét e kútból biztosítják.

„Mivel most már jobban ismerjük a geológiai körülményeket, ezért várhatóan hat hónapon belül befejeződhet a szolgáltatás kiépítése” – tette hozzá Horuczi György. VÁ

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF kutatás Cégjog BKV Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás szerencsejáték forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények Surányi György Hitelek: lakás Bűnügyek oktatás Digitrend autó Reklám és Média Részvénypiacok mezőgazdaság fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem Fúzió és akvizíció KKV aloldal Mol Botrányok a politikában Vaskerék EU aloldal Korábbi konferenciák infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek