Világgazdaság

"Gyermekek ezrei éhezhetnek" – Heves bírálat Bajnainak

A várható 120 milliárd forintos elvonás miatt a büdzsé legnagyobb vesztesei a települések lehetnek. A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) épp ezért egyaránt sokat vár a pénteki szakmai egyeztetéstől, ahol újra tárgyalják a forráskivonást – írja a Népszabadság.

A szövetségek vezetői csütörtökön Nyíregyházán folytattak megbeszélést települési vezetőkkel. Az MJVSZ alelnöke, Nyíregyháza polgármestere, Csabai Lászlóné kijelentette: a csökkentést nem lehet teljes egészében elvetni, hiszen ha a gazdasági válság miatt kevesebb a pénz, akkor nyilván kevesebb jut az önkormányzatoknak is.

Ám az elvonások nem érinthetik az értékteremtő feladatellátást. Gödöllő polgármestere, Gémesi György, a MÖSZ elnöke szerint a 120 milliárdos elvonás tételeit úgy kell elemezni, hogy 2010-ben ne kerülhessen veszélybe a helyhatóságok működése, a közszolgáltatások maradéktalan teljesítése.

Gémesi szerint a tételek közt akadnak elfogadhatatlanok, ilyen az étkezési normatíva kétharmados csökkentése, amely "azt eredményezheti, hogy gyermekek ezrei éhezhetnek", különösen a halmozottan hátrányos helyzetű régiókban, ahol a válság hatványozottan sújtja a családokat – írja a Népszabadság.

Aggodalmukat fejezik ki a fogyatékkal élők is: Bálint Géza, a Rehabilitation International hazai titkára, a Fogyatékosügyi Tanács tagja szerint a testület múlt heti ülésén visszatetszést keltett, hogy az érdekvédelmi szervezetek és a fogyatékkal élőket foglalkoztatók mennyivel kevesebb pénzt kapnak, holott a társadalom legesendőbb kisebbségeiről van szó.

Az a néhány százmillió, amennyivel a költségvetés megrövidíti őket, csak a gondjaikat növeli, de az országot nem húzza ki a válságból. Elegendő lenne, ha a költségvetésnek azt az összegét, melyet jövőre akadálymentesítésre kellene szánni, odaadnák a fogyatékos szervezeteknek. Az akadálymentesítés ugyanis - enynyi év után - várhat még egy évet.

MÖSZ Megyei Jogú Városok Szövetsége önkormányzat Magyar Önkormányzatok Szövetsége költségvetés MJVSZ