Világgazdaság

Jövőre már pozitívba fordul a strukturális költségvetési mérleg

Magyarország pártolja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) további aktivitását és a bank tőkeemelését - mondta péntek este Londonban Oszkó Péter, aki szerint jövőre csak a lejáró adósságok ütemének függvényében várható devizaalapú magyar kötvénykibocsátás.

A magyar pénzügyminiszter, aki a nap folyamán tett rövid londoni látogatása során találkozott az EBRD elnökével és szakértőivel, programja végeztével az MTI-nek elmondta: tárgyalásai során szóba került, hogy a magyarországi helyközi közlekedés átalakításában az EBRD esetleg szerepet tudna vállalni. Oszkó Péter azt mondta: ebben az ügyben Magyarországnak még "hivatalos formában is meg kell keresnie" az EBRD-t, de az nyilvánvaló, hogy a kelet-európai átalakuló térség finanszírozására csaknem húsz éve alakult londoni bank ezen a területen rengeteg szakértelemmel és tapasztalattal bír.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen szakaszban jár a bank tőkeemelésének ügye, Oszkó Péter azt mondta: ebben a folyamatban egyelőre nehéz határidőket kijelölni; mindenesetre az EU pénzügyminisztereinek közös és határozott álláspontot kell kialakítaniuk, mert ez segítheti a végső döntést. Magyarország pártolja az EBRD tőkeemelését, mert olyan bankról van szó, amely "képes és hajlandó" finanszírozni a gazdasági szereplőket, s ilyen módon a gazdaság fejlesztését.

Thomas Mirow bankelnök az EBRD május közepi londoni közgyűlését záró sajtóértekezletén azt mondta: a rendezvényen megkezdődtek az előzetes viták a fenntartható mértékű finanszírozási értékről és ezzel kapcsolatban az esetleges tőkeemelés lehetőségéről.

Mirow akkori beszámolója szerint egyesek "nagyon pártolták" a tőkeemelést, mások viszont azon a véleményen voltak, hogy "ha lehetséges", a bank jegyzett tőkéje maradjon a jelenlegi - 20 milliárd eurós - szinten.

A vita "nem volt megosztó", de nem is jött létre "azonnali, széles körű konszenzus" - jellemezte a májusi közgyűlésen e kérdésben kialakult helyzetet az EBRD elnöke. Hozzátette: a mostani tőkekészlettel 7-8 milliárd euró közötti éves finanszírozási keret tartható fenn.

Az EBRD igazgatótanácsa a múlt héten jóváhagyta, hogy egymilliárd euróval 8 milliárd eurós rekordra emelkedjen az átalakuló országoknak 2009-ben folyósítandó finanszírozási összeg. Ez 52 százalékkal több a működési területhez tartozó országcsoportnak tavaly nyújtott EBRD-finanszírozásnál.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a londoni Cityben forgalomban lévő, a magyar költségvetési helyzetről egyre jobb véleményeket megfogalmazó szakértői elemzésekről, Oszkó Péter azt mondta: ha nem lenne válság, s a magyar gazdaság teljesítménye a potenciális növekedés szintjén tudna bővülni, akkor már pozitív lenne a költségvetési egyenleg.

A pénzügyminiszter reálisnak nevezte a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlegének pénteki elemzését, amelyben az állt, hogy a magyar kormány által végrehajtott "masszív" - 7 százalékos GDP-arányos - prociklikus költségvetési szigorítási program nyomán jövőre várhatóan a GDP-érték hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő többletbe fordul a strukturális költségvetési mérleg. A BoA-ML londoni elemzői szerint ebből 6 százalékos GDP-arányos elsődleges strukturális többlet is következhet.

thomas mirow ebrd tőkeemelés EBRD EBRD közgyűlés Oszkó Péter