Világgazdaság

Kevés a mosogatógép nálunk, ami zöld szempontból sem jó

Budapesten szeptembertől, illetve 4 vidéki városban októbertől számláló méri a kézi és a gépi mosogatás közötti – vízfogyasztásbeli – különbséget a „Vedd komolyan” című kampány keretében, amelynek célja, hogy a hazai mosogatógép penetráció tavalyi 12,6 százalékos aránya felzárkózzon a 35 százalékos európai átlaghoz.

A hét európai országra kiterjedő, mosogatási szokásokat vizsgáló bonni tanulmány alapján mosogatógép használatával akár 2,5-szer kevesebb energia és ötször kevesebb víz felhasználása elegendő lehet ugyanannyi és ugyanolyan szennyezettségű edény megtisztításához, egyúttal nagymértékben csökkenteni lehet a kiadásokat is. A tanulmány arra is rámutatott, hogy kézi mosogatás esetében átlagosan alkalmanként körülbelül 79 percet töltünk mosogatással, ami egy évben 10 napot jelent.

A Bosch mosogatógépek gyártójának és forgalmazójának (BSH Kft.) és a Calgonit gyártójának (Reckitt Benckiser Magyarország Kft.) adatai alapján Európában a mosogatógép penetráció átlagosan 35 százalék.

Míg Nyugat-Európára vonatkozóan ez a szám 55,9 százalék, addig Kelet-Európában csupán 10 százalék. Magyarország a vizsgált 18 kelet-európai országból a 7. helyen áll, 12,6 százalékkal. (Ebben a kutatásban Szlovénia vezeti a sort, a nyugat-európai átlagot közelítő 51,6 százalékával.)

A környezetkímélő módszerek és a mosogatógépek minél szélesebb körben történő elterjedése érdekében a Calgonit és a Bosch közös kampányba kezd, a fővárosban (az Árkád Üzletközpontban) ma felállított köztéri számláló indításával.

A számlálók évi 187 alkalmat vesznek alapul, amelynek kiszámításához az adatok a KSH-tól (lakosság száma, 1 háztartásban élők száma), illetve a vízművektől és a csatornaművektől származnak. Kézi mosogatásnál 103 liter, gépinél pedig 15 liter víz fogyasztását vették figyelembe alkalmanként, a bonni tanulmány európai országonkénti átlagos vízfogyasztási adataira alapozva.

A december 13-ig tartó eseménysorozat 5 helyszínéül szolgáló forgalmas bevásárlóközpontokban (Budapesten szeptember 9-től, Debrecenben szeptember 10-től, Miskolcon október 8-tól, Pécsen november 5-től és Tatabányán december 3-tól) kihelyezett számláló összehasonlítja a kézi és gépi mosogatás által fogyasztott vízmennyiséget a fent jelzett feltételezéseken alapuló adatokból kiindulva.

energia víz mosogatógép mosogatás