Világgazdaság

Kozmikus sárkány után kémkedik a Hubble - Képek

Májusi javításai után a Hubble egy eddig ismeretlen, űrbéli "sárkányt" fedezett fel, ezzel bizonyítva, hogy jobban működik, mint valaha.

A NASA űrhajósai májusban javították ki a Hubble-t. Az űrteleszkópot új giroszkóppal, kamerával és spektográffal szerelték fel és javításokat is végeztek rajta. Szerdán egy sor, az űrteleszkóp által készített képet mutattak be a tudósok – írja a NewScientist.

Ezek egyike egy sárkánynak látszó képződmény, amely valójában egy átlagos spirális galaxis, amelynek fényét egy másik galaxis elferdíti, így hozva létre a látványos jelenséget.

A NASA NASA''s Goddard Space Flight Centerének vezetője szerint bár a jelenség régóta ismert a tudósok előtt, a Hubble most minden eddiginél részletesebb képet adott róla. David Leckrone úgy fogalmazott: soha nem volt része ehhez hasonló lenyűgöző látványban.

Ed Weiler, a NASA munkatársa elmondta: bár a javítások eredményeképpen a Hubble elvileg plusz öt évig működhet, valószínű, hogy a teleszkóp jóval tovább üzemelhet. Ha minden a tervek szerint halad, 2014-ben a James Webb infravörös űrteleszkóp csatlakozik a Hubble-hoz, így a két eszköz még jóval ezután is egymás mellett működhet.

A Hubble által készített legújabb képeket megtekintheti itt.

NASA űrteleszkóp galaxis Hubble